TVR: Atacurile la adresa Televiziunii Române, în prag de an electoral, sunt pur politice

TVR susţine, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că atacurile la adresa Televiziunii publice, în prag de an electoral, sunt pur politice, precizând totodată că salută iniţiativa privind controlul organelor abilitate asupra modului de administrare a resurselor financiare ale instituţiei.

235 afișări
Imaginea articolului TVR: Atacurile la adresa Televiziunii Române, în prag de an electoral, sunt pur politice

TVR: Atacurile la adresa Televiziunii Române, în prag de an electoral, sunt pur politice (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Potrivit comunicatului, în ultimele zile, diverse publicaţii, televiziuni private, dar şi politicieni au adus o serie de "atacuri" la adresa TVR.

În ceea ce priveşte pierderile cumulate de TVR, în comunicat se precizează că, încă de la preluarea mandatului de management, actuala conducere nu a ascuns situaţia financiară a TVR, ci Alexandru Lăzescu, preşedinte şi director general al TVR, a făcut-o publică de la prima întâlnire cu presa, în septembrie 2010.

Potrivit TVR, pierderea fiscală cumulată în perioada 2006 - iunie 2010, la preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie (30 iunie 2010) era de circa 61 de milioane de euro.

Contractul Colectiv de Muncă, semnat pe doi ani şi valabil până în aprilie 2012, este unul "restrictiv şi nerealist": el prevede acordarea unor prime de vacanţă de 85% din salariu - indiferent de posibilităţile financiare ale instituţiei şi salarii compensatorii - de la 10 până la 20 - în cazul concedierilor colective, se mai spune în comunicatul TVR.

"Contractele încheiate între 2004-2009, pentru anumite filme şi sport, nu numai că au provocat acest deficit pe termen lung, dar îl adâncesc în prezent. Unele contracte au scadenţă la plată în valoare de 18 milioane de euro în 2010-2011. În consecinţă, creşterea pierderii cumulate a fost inerentă. Contractul cu UEFA Champions League, din 2008, are o rată de recuperare de numai 4,3%. Restul de aproximativ 96% este pierdere, echivalentul a câteva zeci de milioane de euro", se mai spune în comunicatul TVR, în care se vorbeşte şi despre "neajustarea taxei TV la inflaţie, de zece ani", dar şi despre impozitele şi taxele locale care au crescut cu 81% în 2010 faţă de 2007.

"Practic, prin prisma costurilor fixe cu salariile şi a contractelor încheiate sub fostele administraţii şi ajunse la scadenţă acum, nu putem opera pe 85% din costuri. Cu toate acestea, ca efect al măsurilor de redresare luate în ultimul an, am redus deficitul pe S1 al 2011 cu 34% versus S1 2010", spune TVR.

Potrivit aceluiaşi comunicat, "dacă politicienii care atacă în prezent Televiziunea Publică ar fi vrut să prevină cumularea acestor pierderi - încă din 2006 - ar fi putut face acest lucru la momentul oportun, prin intermediul reprezentanţilor lor în Consiliile de Administraţie anterioare".

"Anularea contractelor în vigoare şi prevenirea datoriilor acumulate sunt însă ireversibile", se mai spune în comunicat, în care se precizează totodată că "TVR salută iniţiativa privind controlul organelor abilitate asupra modului de administrare a resurselor financiare, care a condus la starea actuală, şi privind stabilirea de responsabilităţi în acest domeniu".

În ceea ce priveşte "atacurile referitoare la taxa TV", TVR spune că oamenii politici cunosc realitatea, iar reprezentanţii mass-media au fost constant informaţi în ultimul an în legătură cu faptul că Televiziunea Română este subfinanţaţă. "Taxa TV, de nici 11 euro pe an - de cinci ori mai mică decât în Serbia şi Polonia, de pildă - este cea mai mică din Europa. În ultimii zece ani, de când taxa TV nu a fost indexată la inflaţie, toate preţurile, dar şi taxele, au crescut. Curentul electric, combustibilul, căldura, echipamentele, TVA-ul - toate au crescut în raport cu inflaţia. Deci costurile de operare au crescut progresiv, numai că principala sursă de finanţare a rămas pe loc", spune TVR.

De asemenea, în comunicat se precizează că TVR nu are un statut preferenţial nici la plata utilităţilor, nici la achiziţia echipamentelor sau a programelor. "În schimb, avem restricţii la difuzarea publicităţii, nu ne deducem TVA-ul precum staţiile private, 15% din încasările din publicitate merg prin lege pentru susţinerea producţiei autohtone de film şi distribuim gratuit canalele TVR către operatorii de cablu, fiind serviciu public. Românii nu sunt informaţi cu privire la aceste aspecte, iar atacurile politice şi mediatice exploatează cu bună ştiinţă acest lucru", mai spune TVR.

În comunicat se mai spune că "de ani de zile, şi politicienii şi ONG-urile, dar şi diverşi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut pe bună dreptate depolitizarea TVR".

"Cheia este schimbarea Legii 41. Politicienii care acuză TVR în prezent de propagandă politică au propus o modificare la această lege în 2010 - eliminarea taxei, care echivalează cu însăşi desfiinţarea televiziunii publice - însă nu au cerut modificarea niciunui articol din lege care ar fi condus spre începutul unui proces de depolitizare. În consecinţă, toate aceste atacuri la adresa TVR - în prag de an electoral - sunt pur politice şi nu servesc interesul public atâta timp cât nu sunt dublate de acţiuni concrete, în sensul schimbării cadrului legislativ de funcţionare a TVR, vechi din 1994. În plus, un climat de instabilitate generată politic face imposibilă derularea oricărui plan coerent, pe termen lung, de redresare a Televiziunii publice", se mai spune în comunicatul TVR.

Totodată, în comunicat se precizează că, "din respect pentru publicul pe care îl serveşte şi care plasează TVR în topul încrederii în privinţa posturilor TV" (conform unui sondaj CURS la nivel naţional, realizat în octombrie 2011), Televiziunea publică "nu va intra în polemică directă nici cu mass-media care servesc interese private, nici cu politicienii în căutare de capital electoral". "TVR îşi va focaliza în continuare atenţia pe producţia de televiziune, pe informarea şi educarea publicului său", mai spune Televiziunea Română.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, luni, la Craiova, că a sesizat Curtea de Conturi şi solicită DNA să se autosesizeze în cazul TVR, ale cărei datorii au ajuns la 100 de milioane de euro, susţinând că este vorba despre mai multe infracţiuni, între care stopaj la sursă.

Duminică, Lia Olguţa Vasilescu a scris pe blogul personal că TVR a ajuns la datorii de 100 milioane de euro şi a prezentat o stenogramă a şedinţei Consiliului de Administraţie din 29 noiembrie 2011. Astfel, a fost prezentat dialogul între preşedintele-director general al TVR, Alexandru Lăzescu, şi unii membri ai Consiliului de Administraţie, potrivit sursei citate Lăzescu spunând: "Prima costatare este că plecăm de la următoarea situaţie: avem o povară, o datorie istorică de circa o sută de milioane de euro, aproximativ, acum cu euro care mai variază, dar suntem în zona asta".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici