Una dintre navele din flota regelui Henric al V-lea, descoperită pe fundul unui râu din Anglia

O corabie din lemn, despre care istoricii spun că ar fi una dintre navele celebre din flota regelui Henric al V-lea, a fost descoperită pe fundul unui râu din sud-estul Angliei, au anunţat, luni, reprezentanţii asociaţiei culturale Historic England, informează afp.com.

415 afișări
Imaginea articolului Una dintre navele din flota regelui Henric al V-lea, descoperită pe fundul unui râu din Anglia

Una dintre navele din flota regelui Henric al V-lea, descoperită pe fundul unui râu din Anglia (Imagine: www.agincourt600.com)

Experţii acestei asociaţii, specializată în chestiuni culturale şi de patrimoniu, spun că epava descoperită recent în mâlul de pe fundul râului Hamble, în apropiere de Southampton, este celebra corabie "Holigost" (Holy Ghost) din flota regelui Henric al V-lea.

Parte importantă a armatei regelui britanic, corabia "Holigost" a jucat un rol-cheie în bătăliile navale care i-au permis monarhului britanic să cucerească teritorii din Franţa, la începutul secolului al XV-lea.

Anunţul a fost făcut de Historic England cu două săptămâni înainte de împlinirea a 600 de ani de la Bătălia de la Azincourt.

Pe 25 octombrie 1415, Henric al V-lea şi-a condus trupele spre victorie într-o luptă purtată în timpul Războiului de o sută de ani dintre Franţa şi Anglia, în apropiere de localitatea Azincourt din nordul Franţei. Acea bătălie a fost relatată şi de dramaturgul William Shakespeare în piesa de teatru "Henry V".

Epava acelei ambarcaţiuni vechi de 600 de ani a fost descoperită lângă aceea a navei amiral din flota regelui Henric al V-lea, corabia "Grace Dieu" - găsită în anii 1930 - de istoricul Ian Friel, după examinarea unor fotografii realizate din avion şi care prezintă o zonă supranumită "cimitirul naufragiilor medievale".

Experţii britanici vor cerceta fundul râului Hamble cu ajutorul unui sonar şi vor recolta diverse probe, pentru a se asigura că epava respectivă este într-adevăr corabia "Holigost".

"Holigost" s-a alăturat flotei regale pe 17 noiembrie 1415 şi a suferit avarii grave în timpul Bătăliei de la Harfleur din 1416.

A fost reconstruită cu ajutorul unor materiale prelevate dintr-o corabie spaniolă capturată, "Santa Clara" şi a primit acest nume special pentru a reflecta devotamentul regelui Henric al V-lea faţă de Sfânta Treime.

"Holigost" a fost scoasă din uz după 11 ani în serviciul regelui englez, după ce suferise mai multe avarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici