Video #DIZGRAŢIAŢII De ce pleacă un gardian după 26 de ani din sistem: Nu mai câştig decât stres - GALERIE FOTO, VIDEO

În 2016, aproape 2.000 de angajaţi din penitenciare au părăsit sistemul, iar anul acesta se aşteaptă ca exodul să continue, fiind penitenciare unde un singur gardian se ocupă de paza a 300 de deţinuţi. Dan Vlădescu, un agent cu o vechime de 26 de ani în sistem, a vorbit despre realităţile din sistem.

11000 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Dan Vlădescu este agent de siguranţă şi regim de peste 26 de ani. L-am găsit la Penitenciarul Găeşti. Se trezeşte la ora 06:00, iar de la ora 07:30 îşi începe programul.

,,După 26 de ani de vechime, mi-am format deja un program, venim la unitate, trecem la informarea şi pregătirea de dimineaţă, care are loc în această încăpere. Înseamnă informaţia operativă din ultimele 24 de ore, dacă au fost, dacă sunt, identificăm anumite probleme, cum le rezolvăm în momentul respectiv, după care fiecare pe sectorul lui luăm serviciul în primire. În sistemul penitenciar activez după Revoluţie, din anul 1989. La momentul respectiv, m-a atras o siguranţă a locului de muncă, un salariu motivant şi adevărul e că întotdeauna mi-a plăcut milităria, cu toate că acum nu mai suntem, suntem funcţionari publici cu statut special, nu mai suntem militari. Resursele erau suficiente, mă refer la resursa umană şi la resursa financiară, banii. Pe când, în ultima perioadă o traversăm destul de greu, referitor la personalul care trebuie să deservească această unitate, cât şi financiar, nu întotdeauna avem fondurile necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, că despre asta este vorba", povesteşte agentul în vârstă de 50 de ani.

Dan Vlădescu se ocupă de sectorul ,,vizite" al Penitenciarului Găeşti, unde trebuie să se asigure că deţinuţii nu primesc bunuri interzise, cum ar fi dispozitive electronice, aparate de telecomunicaţii sau stupefiante. Stă câte 12 ore la muncă, face percheziţii, discută cu persoanele aflate în detenţie şi cu rudele acestora, analizează cererile de vizită şi intervine în momentul în care apar conflicte.

,,Te surprinde violenţa, în unele cazuri, a ceea ce se întâmplă în anumite momente. Autorăniri, refuzuri de hrană, revolte în grup. Sunt două vieţi pe care le ai, una de aici, de la muncă şi una de familie. Este clar că viaţa de aici te influenţează, te schimbă ca personalitate. Cu siguranţă te face mai dur. Vrei-nu vrei, devii un alt om aici. Devii mai dur, mai circumspect, îţi dai seama că oamenii sunt diverşi", povesteşte bărbatul.

Au trecut trei ore din programul său şi un coleg ar trebui să îl înlocuiască, pentru a putea lua pauză. Dar nu e nimeni, aşa că Dan e obligat să stea concentrat 12 ore în continuu.

A doua zi e liber, dar parcă nimic nu mai acoperă oboseala.

,,Suntem în jur de 180 de angajaţi în cadrul penitenciarului Găeşti, iar zilele de concediu sunt undeva la 3.000 şi ceva, ceea ce înseamnă o medie de 35 de zile restante de concediu. Anul trecut au ieşit 30 de colegi la pensie, iar din sursă externă angajăm, că încă nu am terminat procedura, şase. Deci, diferenţa e minus 24, vă daţi seama problemele care apar”, explică resemnat Dan Vlădescu, care este, totodată lider al sindicatului angajaţilor din penitenciarele din Prahova.

Mai bine de un an, spune agentul principal, s-a luptat să rămână în sistem, a acceptat să lucreze peste program, a sperat că salariul va creşte, chiar a cerut Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să rezolve problema deficitului de personal. Eforturi pe care acum le consideră în zadar, aşa că a decis, la fel ca mulţi dintre colegii săi, să îşi depună dosarul de pensionare.

,, Eu chiar plec din sistem! Anul ăsta, în vară, plec din sistem. Aş putea să mai stau încă cinci ani, dar credeţi-mă că dacă e să pun în balanţă munca a 26 de ani şi ceea ce se întâmplă la ora actuală cu condiţii de muncă, stres, lipsă personal, lipsa banilor, nu aş mai câştiga decât stres. După 26 de ani vechime în sistem, salariul se învârte undeva în jur de 2.000 de lei, în afară de sporuri pentru postul pe care eşti, coeficient şi aşa mai departe. În lipsa personalului, cred că avem acum undeva la 300-400 de ore de om. Simţi că după atâţia ani nu mai merge o rotiţă, două, trei. Trebuie să conştientizezi chestia asta şi dacă mergi mai departe fără o rotiţă, două, trei nu îţi faci rău decât ţie însuţi. Sistemul poate lucra fără 10-15 angajaţi, pentru că vor veni alţii, mai tineri, mai cu putere de muncă, vom vedea" conchide acesta.

Lipsa personalului aduce probleme şi din punct de vedere al siguranţei agenţilor care îi păzesc pe deţinuţi. În 2016, în fiecare lună au avut loc cel puţin 5-6 atacuri, în medie, asupra angajaţilor din penitenciare, în total fiind înregistrate 71 de agresiuni, de aproape şapte ori mai multe decât în 2012, de exemplu, când au fost înregistrate doar 13 atacuri.

Conform analizei realizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru a putea funcţiona corespunzător, sistemul de detenţie din România ar trebui să aibă peste 15.000 de angajaţi. În prezent, în penitenciare lucrează puţin peste 12.000 de oameni, din care de custodierea directă a deţinuţilor se ocupă doar 7.676 de agenţi, aşadar, jumătate din efectivul necesar.

Iar turele lungi au dus la situaţia în care într-un an s-au strâns nu mai puţin de un milion de ore suplimentare.

"Anul trecut am avut pe vremea asta 12.600, am făcut concursuri pentru aproximativ 2.000 de posturi vacante. La acest moment, avem 12.167 de posturi ocupate, cu 500 mai puţin ca anul trecut pe vremea asta. Cauzele, în primul rând pensionările masive, pensionările militare. Oamenii întrunesc criteriile din legislaţia nouă în domeniul ăsta şi se tem de modificări în următoarea perioadă. Se tot vehiculează că pensiile speciale vor fi ajustate sau eliminate şi atunci preferă să profite de ceva aflat acum în vigoare şi ies masiv şi vor continua să iasă. Şi atunci numărul de ore suplimentare va continua să crească. Orele suplimentare care se acumulează într-un an sunt în cuantum de un milion, realizate în principal în sector operativ, unde lucrează în ture 4.000 de oameni. Ele se compensează cu timp liber în procent cam de 50 la sută. Restul se reportează şi se adună la orele din anul următor, de aia noi acum probabil că avem peste un milion care nu sunt recompensate", a spus, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici