Acord între bănci, asigurători şi guvernul german privind datoriile Greciei

Băncile, asigurătorii şi guvernul din Germania au convenit un proiect de acord referitor la rostogolirea datoriilor Greciei, au declarat joi persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

323 afișări
Imaginea articolului Acord între bănci, asigurători şi guvernul german privind datoriile Greciei

Acord între bănci, asigurători şi guvernul german privind datoriile Greciei (Imagine: Shutterstock)

Companiile financiare se vor angaja să contribuie la finanţarea programului de ajutor pentru Grecia, iar un anunţ oficial va fi făcut în această după-amiază, au spus sursele.

Proiectul ar putea suferi modificări în timpul unei întâlniri între ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble şi directorii companiilor financiare.

Băncile şi asigurătorii germani deţin obligaţiuni garantate de statul elen cu maturitate în 2014, de două miliarde de euro, şi altele, în valoare de patru miliarde de euro, cu scadenţă în 2020.

Proiectul lasă deschisă stabilirea mărimii datoriilor care vor fi rostogolite şi în ce condiţii va avea loc procesul, au mai spus sursele.

Băncile franceze, cele mai expuse la criza din Grecia, au convenit deja asupra unei propuneri cu două opţiuni pentru deţinătorii de obligaţiuni, care pot fi folosite în perioada iulie 2011-iunie 2014.

Prima opţiune este finanţarea Greciei pe o perioadă de 30 de ani, prin investirea de către participanţi a minim 70% din sumele primite pentru obligaţiunile deţinute în prezent în noi obligaţiuni guvernamentale elene.

Aceste obligaţiuni vor avea o maturitate de 30 de ani, iar principalul va fi garantat integral printr-un vehicul financiar special, "garantat la rândul său prin obligaţiuni cu cupon zero emise de state cu ratinguri AAA, instituţii internaţionale sau agenţii europene".

A doua opţiune prevede ca participanţii să investească minim 90%, preferabil 100% din sumele primite pentru obligaţiunile elene deţinute în prezent în noi obligaţiuni guvernamentale ale Greciei cu o maturitate de cinci ani şi o dobândă de 5,5%, potrivit documentului obţinut de Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici