Acord istoric COP28. În premieră, ţările au acceptat să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili

Un acord istoric a fost convenit în cadrul COP28 din Dubai. Guvernele din întreaga lume au acceptat pentru prima dată să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili începând din acest deceniu, potrivit Sky News.

942 afișări
Imaginea articolului Acord istoric COP28. În premieră, ţările au acceptat să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili

Acord istoric COP28. În premieră, ţările au acceptat să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili

Organismul ONU pentru schimbările climatice a publicat miercuri dimineaţă textul acordului, aşa cum s-a stabilit în negocierile complicate de la Dubai. În premieră, textul le spune ţărilor să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili, începând cu acest deceniu, înlocuind expresia „să elimine treptat”.

Este pentru prima dată în trei decenii de summit-uri ONU despre climă când naţiunile au convenit asupra unei renunţări la petrol, gaze şi cărbune, produse care reprezintă aproximativ 80% din energia globală.

Acordul cere în mod special „tranziţia de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-o manieră justă, ordonată şi echitabilă... pentru a atinge obiectivul zero net până în 2050, în conformitate cu ştiinţa”.

Documentul recunoaşte „nevoia de reduceri profunde, rapide şi susţinute ale emisiilor de gaze cu efect de seră” şi face apel la naţiunile să ia în serios demersul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici