Administraţia Obama a cerut în secret S&P să nu înrăutăţească perspectiva de rating a SUA

Administraţia Obama a cerut în secret agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) să nu revizuiască perspectiva ratingului SUA de la stabilă la negativă, sugestie ignorată luni de S&P, au declarat două surse apropiate situaţiei, citate de cotidianul Washington Post.

24 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama a cerut în secret S&P să nu înrăutăţească perspectiva de rating a SUA

Administraţia Obama a cerut în secret S&P să nu înrăutăţească perspectiva de rating a SUA (Imagine Mediafax Foto/AFP)

Oficiali ai Departamentului Trezoreriei au discutat cu S&P dacă agenţia ar trebui să revizuiască perspectiva de rating la negativă, ceea ce ar indica posibilitatea pierderii calificativului "AAA", maxim posibil, de către SUA în următorii ani.

Reprezentanţii Trezoreriei au transmis S&P că subestimează capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un compromis asupra reducerii deficitului bugetar, a spus o sursă. O schimbare în privinţa ratingului nu ar fi fost necesară, au argumentat oficialii, întrucât datoria Statelor Unite poate fi administrată, iar executivul american pregăteşte un plan în acest sens.

Analiştii S&P au răspuns, vineri, Trezoreriei că nu-şi schimbă decizia şi au publicat, luni, un raport sceptic asupra posibilităţii ca politicienii să ajungă la un acord pentru a dimunua cheltuielile.

Nu este neobişnuit pentru companii şi guverne să reacţioneze când nu sunt de acord cu o decizie a agenţiilor de rating. În anumite situaţii, companiile, care plătesc pentru a primi rating, caută să-şi asigure serviciile unei agenţii care le asigură cea mai bună evaluare.

Statele Unite sunt un caz special, notează Washington Post. SUA nu solicită rating. S&P şi alte mari agenţii de rating furnizează evaluări fără a percepe un tarif.

Reprezentanţi ai Trezoreriei şi S&P au refuzat să comenteze informaţiile.

Revizuirea în scădere a perspectivei ratingului SUA de către Standard&Poor's (S&P), la negativă, este prima de la înfiinţarea agenţiei, în 1941, Statele Unite având în această perioadă calificativ maxim "AAA" cu perspectivă stabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici