AIE va elibera rezerve de petrol de 60 milioane barili. Cu cât scade preţul petrolului

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat joi că va elibera din rezerve strategice ale statelor membre 60 milioane barili de petrol, pentru a reduce cotaţia barilului şi a sprijini economia mondială, iar declinul preţului petrolului s-a accelerat la 8,5 dolari pe baril.

476 afișări
Imaginea articolului AIE va elibera rezerve de petrol de 60 milioane barili. Cu cât scade preţul petrolului

AIE va elibera rezerve de petrol de 60 milioane barili. Cu cât scade preţul petrolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jumătate din cantitate, respectiv 30 de milioane de barili, va fi asigurată de Statele Unite.

Anunţul celor 28 de state membre ale AIE, între care şi SUA, vine după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a reuşit să crească producţia la o reuniune desfăşurată la 8 iunie şi în pofida asigurărilor Arabiei Saudite că va majora unilateral producţia.

AIE va elibera pe piaţa mondială câte două milioane de barili de petrol pe zi pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, cu scopul de a suplini un deficit în aprovizionare rezultat din sistarea exporturilor Libiei.

Libia, membră a OPEC, exporta circa 1,2 milioane de barili pe zi înaintea declanşării unei revolte care a blocat producţia.

"Problema din Libia afectează piaţa mondială de ceva timp, iar efectul a devenit tot mai pronunţat", potrivit unui comunicat al AIE.

Aceasta este a treia eliberare în regim de urgenţă de petrol din rezervele statelor AIE, organizaţie înfiinţată în 1974, după un embargou al statelor arabe.

Petrolul Brent, tranzacţionat ala Londra, a scăzut cu 8,49 dolari, la 105,72 dolari până la 13:42 GMT, după ce a închis miercuri în urcare cu 3,26 dolari.

Pe piaţa din SUA, cotaţia ţiţeiului a scăzut cu peste 5 dolari, la 89,69 dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici