ANAF: Nu există beneficii şi bonificaţii care să fie acordate inspectorilor antifraudă

ANAF transmite, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că nu există beneficii şi bonificaţii care să fie acordate inspectorilor antifraudă, având la bază rezultatele activităţii desfăşurate. Răspunsul vine în contextul informaţiilor despre norma de colectare de 2,3 mil. de lei pentru fiecare inspector.

5054 afișări
Imaginea articolului ANAF: Nu există beneficii şi bonificaţii care să fie acordate inspectorilor antifraudă

ANAF: Nu există beneficii şi bonificaţii care să fie acordate inspectorilor antifraudă

"Nu există beneficii şi bonificaţii care să fie acordate inspectorilor antifraudă, având la bază rezultatele activităţii desfăşurate", se arată în răspunsul ANAF pentru MEDIAFAX.

Cu privire la sumele colectate de inspectorii Antifraudă în 2019, ANAF anunţă că aceastea au fost în valoare totală de 40,3 mil lei.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este structură de specialitate din cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, având alocate un număr total de 2.007 posturi, ceea ce reprezintă 56% din totalul posturilor aferente aparatului propriu al ANAF. În prezent, din totalul posturilor alocate sunt ocupate un număr de 1.150, ceea ce reprezintă 48% din totalul posturilor ocupate în cadrul aparatului propriu al ANAF, precizează sursa citată.

"În vederea realizării obiectivelor strategice referitoare la asigurarea administrării impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri bugetare, la nivelul ANAF a fost finalizat procesul de evaluare a eficienţei şi eficacităţii activităţilor desfăşurate. În acest sens a fost adoptată şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aceasta făcând parte dintr-un set de măsuri care vizează transformarea ANAF într-o instituţie eficientă şi transparentă.

Prin Planul de măsuri pentru eficientizarea colectării veniturilor la bugetul general consolidat, se urmăreşte şi implementarea unui set de acţiuni care vizează evaluarea şi revizuirea modului de funcţionare a Agenţiei pe principiile eficienţei şi eficacităţii, dar şi reformarea managementului şi a sistemului de evaluare a performanţei. Astfel, sunt în curs de finalizare indicatorii de performanţă care să cuantifice atât modul de îndeplinire a obiectivelor stabilite, cât şi aportul salariaţilor la atingerea acestora", transmite ANAF.

În această etapă sunt revizuite principiile de organizare şi funcţionare a DGAF.

"Astfel, acţiunile Direcţiei generale antifraudă fiscală sunt orientate atât spre creşterea conformării voluntare, cât şi pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. (...) Obiectivele trasate de conducerea ANAF în sarcina DGAF nu au în vedere stabilirea unui plan de amenzi, din următoarele considerente:

- măsura nu este în concordanţă cu Legea prevenirii;
- amenzile nu reprezintă o sursă importantă de venituri la bugetul general consolidat(în anul 2019 valoarea amenzilor încasate reprezintă 0,009% din total venituri realizate);
- aplicarea unei sancţiuni contravenţionale nu reprezintă un scop în sine", se arată în comunicat.

Răspunsul ANAF menţionează că pentru anul 2020 nu au fost aprobate de către conducerea ANAF nivelurile planificate ale indicatorilor specifici ce urmează a fi monitorizaţi la nivelul DGAF, "având în vedere necesitatea implementării unui nou sistem de indicatori de performanţă, ca urmare a reorganizării acestei structuri şi orientării acţiunilor acesteia spre creşterea gradului de conformare voluntară, precum şi pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale".

Un document trimis la sfârşitul lunii trecute de către şeful direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF şi făcut public de MEDIAFAX a atras atenţia asupra unor indicatori de performanţă pe care inspectorii Antifraudă din Bucureşti trebuie să îi îndeplinească privind numărul de sancţiuni, eficienţa cotroalelor şi valoarea amenzilor date de aceştia.

Unul dintre aceşti indicatori arată că fiecare inspector Antifraudă din Capitală are stabilită o ţintă de colectare de 2,3 milioane de lei în 2020.

" (...) În ceea ce priveşte DRAF Bucureşti au fost stabilite următoarele niveluri (ţinte) de realizat în anul 2020: (...) indicatorul "sume totale stabilite/ estimare urmare acţiunilor de control, pe un inspector antifraudă activ: 2.300.000 de lei/ inspector activ", se arată în circulara transmisă pe 21 ianuarie 2020 inspectorilor ANAF de către Carmen Elena Tatu, inspector general Antifraudă, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

MEDIAFAX a solicitat un punct de vedere şi Direcţiei Generale antifraudă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici