Analiză: Italia, încărcată de datorii, nu pare mai puţin vulnerabilă, în timp ce ratele cresc

Italia, încărcată de datorii, se află din nou în vizorul pieţelor, în condiţiile în care prăbuşirea guvernului de uniune naţională coincide cu faptul că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să aplice prima majorare a ratei dobânzii din ultimii 11 ani, arată o analiză Reuters.

826 afișări
Imaginea articolului Analiză: Italia, încărcată de datorii, nu pare mai puţin vulnerabilă, în timp ce ratele cresc

Italia, încărcată de datorii, se află din nou în vizorul pieţelor, în condiţiile în care prăbuşirea guvernului de uniune naţională coincide cu faptul că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să aplice prima majorare a ratei dobânzii din ultimii 11 ani, arată o analiză Reuters.

La fel ca şi alte ţări îndatorate din zona euro, Italia şi-a petrecut ultimii ani, când banii erau ieftini şi abundenţi, încercând să îşi reducă vulnerabilitatea la creşterea ratelor şi la panica de pe piaţă. Dar este mai expusă la creşterea costurilor de împrumut decât ar putea părea, potrivit unei analize Reuters privind profilul de îndatorare.

Investitorii se tem deja de ceea ce înseamnă sfârşitul guvernului premierului Mario Draghi şi alegerile anticipate, precum şi de cât de mult poate suporta o creştere a costurilor de împrumut al doilea cel mai îndatorat stat din zona euro.

Prima pe care investitorii o cer pentru a deţine obligaţiuni italiene în detrimentul celor cu ratingul cel mai ridicat din Germania, un indicator cheie al îngrijorării pieţei, a urcat joi la aproape 245 de puncte de bază.

Guvernul Italiei a căzut miercuri, când trei dintre principalii parteneri de coaliţie ai lui Draghi au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor şi să reînnoiască alianţa lor fracţionată.

Cu siguranţă, Italia şi-a prelungit scadenţele datoriei, dar cu mai puţin decât colegii din sudul Europei, iar datoria totală este mai mare decât în timpul crizei datoriilor din zona euro.

„Italia nu a ajuns încă la nivelul de dinaintea crizei şi rămâne încă relativ vulnerabilă”, a declarat Bethany Payne, manager de portofoliu la Janus Henderson. „Sustenabilitatea datoriei italiene este şi mai presantă din cauza instabilităţii politice şi a majorării ratelor de către BCE”, a adăugat ea.

La aproximativ şapte ani, durata medie de viaţă a datoriei italiene este mai mică decât era în 2010 şi doar marginal mai mare decât în 2012, când zona euro a ieşit din criza datoriilor.

Însă maturitatea medie a datoriei spaniole a crescut la puţin peste opt ani, de la 6,35 ani în 2012. În Portugalia, aceasta a crescut la aproximativ şapte ani, de la puţin sub şase ani, arată datele agenţiei de îndatorare.

Italia este, de asemenea, în urmă cu finanţarea în acest an, finalizând doar 52% din emisiunile de datorie până la sfârşitul lunii iunie, faţă de 68% în aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează Janus Henderson. Acest lucru înseamnă că Italia se va împrumuta la rate de piaţă mai mari.

Cu toate acestea, şeful departamentului de gestionare a datoriei Italiei, Davide Iacovoni, a declarat luna trecută că Trezoreria are flexibilitatea şi puterea financiară necesare pentru a depăşi volatilitatea pieţei.

„Nimeni nu se poate simţi confortabil într-un astfel de moment, dar este o situaţie gestionabilă, având în vedere întregul set de instrumente de care dispunem, inclusiv 80,2 miliarde (de euro) în lichidităţi la sfârşitul lunii mai”, a declarat el pentru un ziar.

Joi, se aşteaptă ca BCE să majoreze ratele pentru a domoli inflaţia record şi, în mod crucial pentru Italia, să detalieze un nou instrument pentru a limita stresul de pe piaţa obligaţiunilor.

La 3,59%, costurile de împrumut pe 10 ani ale Italiei au urcat cu aproximativ 200 de puncte de bază în 2022 , cam cât au urcat în 2011. Investitorii spun că 4% este nivelul la care se instalează panica. Acesta a fost depăşit luna trecută, determinând BCE să acţioneze.

Creşterea randamentelor creşte costul serviciului datoriei Italiei. Aceste datorii au crescut la un nivel record de 2,759 trilioane de euro în aprilie, potrivit Băncii Italiei.

Italia rămâne o ţară foarte bogată - bogăţia financiară netă a gospodăriilor este estimată la 10.000 de miliarde de euro - dar problema este reprezentată de riscurile de refinanţare pe măsură ce datoria ajunge la scadenţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici