ANRE: Preţul gazelor importate în primul semestru va fi cu 11,5% peste costul mediu din 2011

Preţul mediu al gazelor importate în perioada ianuarie-iunie va fi de 493 dolari/1.000 metri cubi, mai mare cu 11,5% comparativ cu media anuală din 2011, de 442 dolari, reiese din datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

239 afișări
Imaginea articolului ANRE: Preţul gazelor importate în primul semestru va fi cu 11,5% peste costul mediu din 2011

ANRE: Preţul gazelor importate în primul semestru va fi cu 11,5% peste costul mediu din 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exprimat în lei şi raportat la unitatea energetică, preţul gazelor este estimat în intervalul analizat la 149,5 lei/MWh (46,7 dolari), în creştere cu 17,7% faţă de media anului trecut, de 127 lei/MWh.

Anul trecut gazele importate au acoperit 25,1% din consumul naţional. Principalii doi producători interni sunt OMV Petrom şi Romgaz.

"Pentru perioada ianuarie-iunie 2012, ANRE a considerat un preţ al gazelor naturale din producţia internă de 45,71 lei/MWh, nemodificat faţă de anul 2009", potrivit Autorităţii.

România importă gaze în principal de la companii agreate de grupul rus Gazprom. O altă rută de import este conducta cu Ungaria, prin care însă sunt aduse în ţară şi gaze ruseşti achiziţionate din alte surse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici