Apple a emis obligaţiuni de 12 miliarde de dolari

Apple a emis miercuri obligaţiuni în valoare de 12 miliarde de dolari, în cadrul unui program de recompensare a acţionarilor care este o alternativă mai ieftină decât repatrierea fondurilor deţinute în străinătate, care ar fi impozitate.

81 afișări
Imaginea articolului Apple a emis obligaţiuni de 12 miliarde de dolari

Apple a emis obligaţiuni de 12 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Emisiunea a inclus obligaţiuni pe termen de 10 ani în valoare de 2,5 miliarde de dolari, cu un randament de 3,45%, cu 0,77 puncte procentuale peste cel al titlurilor de Trezorerie cu scadenţă similară, relatează Bloomberg.

Compania a mai vândut obligaţiuni în valoare de 2 miliarde de dolari, pe termen de cinci ani şi un randament de 2,1%, obligaţiuni pe trei ani, în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi un randament de 1,05%, şi obligaţiuni de 3 miliarde de dolari cu scadenţă la şapte ani şi un randament de 2,85%.

Totodată, Apple a emis obligaţiuni cu dobândă variabilă pe trei şi cinci ani, de câte 1 miliard de dolari, la un randament cu 0,07 puncte, respectiv 0,3 puncte peste dobânda interbancară LIBOR.

Apple a anunţat săptămâna trecută, odată cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, că va extinde programul de răscumpărare de acţiuni, o formă de recompensare a acţionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, măsură finanţată prin plasamente de obligaţiuni către investitori. Totodată, dividendele au fost majorate cu 8%.

Compania preferă să se îndatoreze în loc de a utiliza rezervele uriaşe acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt deţinute în afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de până la 35%.

"Nu vor să plătească taxe pentru repatrierea fondurilor. Piaţa le oferă bani foarte ieftini", a declarat Matthew Duch, manager de fonduri la compania Calvert Investments din Bethesda, Maryland.

Apple a emis în urmă cu 12 luni obligaţiuni în valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea dată. Cererea din partea investitorilor a depăşit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai târziu, recordul a fost depăşit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanţa achiziţia pachetului de 45% din acţiuni deţinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzacţie de 130 miliarde de dolari.

Apple a acumulat în SUA rezerve de 38 de miliarde de dolari, sumă care a scăzut cu 1 miliard de dolari faţă de nivelul din august 2012, când compania a distribuit pentru prima dată dividende.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici