Avertisment dur lansat de Banca Greciei: Ţara se află în faţa ultimei şanse de a rămâne în zona euro

Grecia se află în faţa ultimei şanse de a rămâne în zona euro şi trebuie să facă un "efort susţinut" pentru a evita să se întoarcă în trecut cu zeci de ani, a avertizat miercuri banca centrală de la Atena, printr-o exprimare dramatică şi directă.

408 afișări
Imaginea articolului Avertisment dur lansat de Banca Greciei: Ţara se află în faţa ultimei şanse de a rămâne în zona euro

Avertisment dur lansat de Banca Greciei: Ţara se află în faţa ultimei şanse de a rămâne în zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca Greciei a arătat, într-un raport asupra situaţiei financiare a ţării, că eşecul în privinţa atingerii obiectivelor fiscale, întârzierea reformelor şi contracţia economică puternică au răsturnat evaluările anterioare ale instituţiei, care considera în rapoartele interimare mai vechi că datoria de stat este încă sustenabilă.

"Ţara trebuie să evite cu orice preţ orice noi întârzieri sau devieri de la obiective. Toate eforturile trebuie să se îndrepte către respectarea ţintelor. Grecia se află la cea mai importantă răscruce de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Miza este dacă ţara va rămâne sau nu în zona euro", se spune în raportul interimar de politică monetară al băncii centrale de la Atena.

Noul premier Lucas Papademos a promis să implementeze reformele, deşi principalele partide politice din coaliţia de uniune naţională care ar trebui să susţină guvernul au o atitudine rezervată faţă de austeritate, în contextul opoziţiei vehemente a sindicatalor înaintea alegerilor programate pentru luna februarie.

Liderii politici ai Greciei trebuie să încerce, pe termen lung, să convingă populaţia că reformele radicale şi austeritatea dură sunt greu de îndurat, însă sunt necesare şi merită suportate pentru a menţine ţara pe linia de plutire în zona euro.

Banca a avertizat, în continuare, că acordul convenit la finele lunii octombrie de liderii europeni pentru salvarea Greciei de la faliment ar putea reprezenta "ultima astfel de oportunitate" pentru Grecia. Banca centrală a cerut celor două partide principale, care au acceptat cu reticenţă să susţină guvernul tehnocratului Lucas Papademos până la alegerile de la începutul anului viitor, trebuie să se înţeleagă şi să coopereze mai strâns.

"Pentru a consolida încrederea în perspectivele economiei, convergenţa forţelor politice reflectată în formarea noului guvern trebuie să fie mai substanţială. Există două obiective naţionale care trebuie îndeplinite cu orice preţ: în primul rând, generarea de surplusuri primare, în al doilea rând, accelerarea revenirii economiei", se arată în raportul băncii centrale.

Instituţia estimează că economia Greciei se va contracta în acest an cu cel puţin 5,5%, recesiunea continuând şi în 2012 cu o scădere de 2,8% a Produsului Intern Brut. Şomajul se va apropia în acest an de 17% şi ar putea depăşi anul viitor 18%, potrivit băncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici