Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a trecut pe plus, prima dată după 1989

Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat în primele nouă luni un excedent de 3,2 milioane euro, comparativ cu un deficit de 494 milioane euro în aceeaşi perioadă din anul 2012, a anunţat miercuri Ministerul Agriculturii.

190 afișări
Imaginea articolului Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a trecut pe plus, prima dată după 1989

Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a trecut pe plus, prima dată după 1989 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Rezultatul pozitiv a fost obţinut pe fondul creşterii susţinute a exporturilor de produse agroalimentare, cu precădere în ţările terţe şi reprezintă o premieră în perioada postdecembristă, marcată anual de deficite comerciale rezultate din schimburile de produse agroalimentare", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Importurile de produse agroalimentare aferente anului 2013 sunt mai mici, la nouă luni, decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului anterior, aceste fiind cifrate la 3,506 miliarde euro în timp ce exporturile sunt de 3,509 miliarde euro.

România a exportat în primele nouă luni ale anului curent peste 8,1 milioane de tone de produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare, în creştere cu peste 36% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Sumele încasate din exporturile de produse agroalimentare pe pieţele intra şi extra comunitare au totalizat 3,5 miliarde de euro, iar în perioada similară a anului trecut acestea au fost de doar 2,88 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 21,8%.

Exporturile de cereale au reprezentat o pondere cumulată de 38,9% din totalul încasărilor la nouă luni. Astfel, exporturile de grâu au totalizat 683,2 milioane de euro pentru 3,24 milioane de tone, cele de porumb 355,2 milioane de euro pentru 1,24 milioane de tone, iar cele de orz 206,3 milioane de euro la o cantitate de peste un milion de tone. Livrările externe de seminţe de floarea soarelui, în cantitate de 732,3 tone, au adus 327,9 milioane de euro.

În topul exporturilor se mai află ţigările, cu un total de 378,3 milioane de euro, seminţele de rapiţă, cu 164,8 milioane de euro, uleiul de floarea soarelui, cu 120,6 milioane de euro, animalele vii din specia ovine şi caprine cu 117 milioane de euro, carnea de pasăre (106,5 milioane de euro) şi bovinele vii (100,9 milioane de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici