Banca centrală a Rusiei a redus estimarea de creştere economică a ţării la sub 1%

Banca centrală din Rusia a redus miercuri estimarea de creştere economică la sub 1%, de la un ritm de până la 1,8%, din cauza crizei ucrainene care accentuează dificultăţile cu care se confruntă ţara.

102 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Rusiei a redus estimarea de creştere economică a ţării la sub 1%

Banca centrală a Rusiei a redus estimarea de creştere economică a ţării la sub 1% (Imagine: Shutterstock)

"Previziunea iniţială, de creştere a PIB între 1,5% şi 1,8%, este puţin probabilă, în opinia noastră, mai probabil este un ritm de sub 1%", a declarat preşedintele băncii centrale, Elvira Nabiullina.

Cel mai îngrijorător factor este scăderea investiţiilor în Rusia, a subliniat Nabiullina, care a constatat în schimb rezistenţa consumului, în februarie.

Ea a precizat că deprecierea rublei a avut un efect important asupra ieşirilor de capital, care vor depăşi previziunile. Banca centrală nu a publicat încă date privind ieşirile de capital din primul trimestru.

"Deprecierea monedei ruse în raport cu principalele valute are un efect pozitiv asupra competitivităţii unor producători, dar însemnă şi un cost mai mare al împrumuturilor în monede străine, precum şi al componentelor şi al investiţiilor de capital", a notat Nabiullina.

Guvernul rus a redus în februarie estimarea referitoare la creşterea PIB la 2% pentru 2014, după un avans de 1,3% înregistrat anul trecut.

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, a avertizat la sfârşitul lunii martie că creşterea economică ar putea încetini la 0,6% în acest an, dacă ieşirile de capital vor depăşi 100 de miliarde de dolari.

Banca Mondială anticipează, în varianta cea mai pesimistă, că în cazul agravării crizei ucrainene ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an şi vor provoca o contracţie a PIB de 1,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici