Banca Mondială: România trebuie să-şi extindă serviciile de e-administraţie. Trei domenii majore pentru a valorifica câştigurile

România trebuie să-şi îmbunătăţească mediul de afaceri şi să-şi extindă serviciile de e-administraţie oferite societăţilor comerciale şi cetăţenilor, pentru a valorifica câştigurile economice generate de revoluţia digitală, potrivit raportului lansat marţi de Banca Mondială.

299 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: România trebuie să-şi extindă serviciile de e-administraţie. Trei domenii majore pentru a valorifica câştigurile

Banca Mondială: România trebuie să-şi extindă serviciile de e-administraţie. Trei domenii majore pentru a valorifica câştigurile

În raportul Băncii Mondiale, instituţia susţine că trebuie puse în aplicare anumite politici în trei domenii majore, pentru a valorifica la maximum dividendele revoluţiei digitale, adică câştigurile economice.

„Mai întâi, România trebuie să-şi îmbunătăţească mediul de afaceri, astfel încât societăţile comerciale să poată beneficia de stimulente mai bune de natură să le determine să adopte tehnologiile digitale, pentru a creşte şi pentru a putea deveni productive. În al doilea rând, România trebuie să se concentreze pe furnizarea de formare şi de oportunităţi de consolidare a unor competenţe din ce în ce mai avansate, care sunt necesare în cadrul economiei digitale. În al treilea rând, România trebuie să-şi extindă serviciile de e-administraţie oferite societăţilor comerciale şi cetăţenilor săi”, se arată în comunicatul transmis de Banca Mondială.

Potrivit raportului, România este pe locul doi în Uniunea Europeană (UE) din punctul de vedere al abonamentelor la reţele broadband, având 59% de utilizatori.

În UE, Bulgaria, Cehia şi România au cel mai redus nivel al interacţiunii între cetăţeni şi guvern, la capitolul formulare completate online. Spre exemplu, în România, doar 5% din oameni foloseau internetul pentru a descărca documente oficiale de pe site-urile instituţiilor, în 2015.

Zonele urbane tind să aibă o conexiune mai mare la internet comparativ cu zonele rurale, deşi raportul variază în funcţie de regiune. Spre exemplu, în România şi Bulgaria, raportul urban-rural este mai mare de 30%, potrivit datelor din 2014.

Proporţia celor care utilizează zilnic internetul este sub 50% în România, Bulgaria şi Turcia şi ajunge la 90% în Danemarca, Olanda şi Suedia. România se numără printre ţările care un potenţial considerabil pentru utilizarea internetului, având în vedere nivelul ridicat al penetrării internetului fix şi mobil, precizează raportul citat.

În UE, viteza pentru descărcare variază, dar trece de 12 Mbit/s. Viteza din UE este mai mare decât cea din Statele Unite (10 Mbit/s), dar mai scăzută decât în Coreea, unde ajunge la 29 Mbit/s, fiind întrecută în Europa doar de România, unde viteza este de 30 Mbit/s, conform datelor GSMA din 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici