Banca Naţională a Ungariei a majorat dobânda de referinţă cu 185 de puncte de bază, la 7,75%

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a majorat marţi dobânda de referinţă cu 185 de puncte de bază, ajungând la 7,75%, accelerând ritmul de majorare după ce forintul a coborât la un minim record în această săptămână, în timp ce inflaţia continuă să crească.

332 afișări
Imaginea articolului Banca Naţională a Ungariei a majorat dobânda de referinţă cu 185 de puncte de bază, la 7,75%

"Sarcina cea mai importantă este de a respinge impactul inflaţiei de runda a doua şi de a ancora aşteptările", a declarat viceguvernatorul Barnabas Virag într-o conferinţă de presă după această decizie, la care nimeni nu se aştepta într-un sondaj Reuters de săptămâna trecută.

El a spus că majorarea continuă a inflaţiei şi riscurile persistente de inflaţie au justificat o continuare decisivă a ciclului de înăsprire a politicii de înăsprire a băncii centrale ungare, care a început în iunie 2021, primul din Uniunea Europeană.

"Riscurile inflaţiei indică o creştere", a spus Virag. Banca şi-a majorat prognoza de inflaţie pentru 2022 la 11-12,6%, de la 7,5-9,8%, şi a crescut, de asemenea, proiecţia pentru 2023, chiar dacă guvernul a instituit plafoane de preţ pentru combustibili, alimente de bază şi facturile de energie ale gospodăriilor.

Banca a mai spus că "din cauza provocărilor sporite, Consiliul Monetar consideră că este necesar să reducă diferenţa dintre rata de bază şi rata depozitelor la o săptămână".

Virag a spus că rata la o săptămână va creşte la 7,75%, de la 7,25% joi, adăugând că banca are nevoie de "fiecare punct procentual şi punct de bază" pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie de 3%, ceea ce se aşteaptă să se întâmple în 2024.

Forintul, moneda cu cea mai slabă performanţă din Europa Centrală, care s-a scufundat luni la un nou minim de 404,5 faţă de euro, se tranzacţiona la 398,25 pentru un euro, mai puternic decât 400 chiar înainte de anunţ, dar departe de maximele anterioare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ungaria,
dobândă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici