Băncile americane câştigă cotă de piaţă în Europa, în urma declinului rivalilor francezi

Băncile americane, precum JP Morgan sau Citigroup, câştigă cotă pe piaţa împrumuturilor pentru companii din Europa, în contextul impactului crizei datoriilor suverane asupra rivalilor francezi.

189 afișări
Imaginea articolului Băncile americane câştigă cotă de piaţă în Europa, în urma declinului rivalilor francezi

Băncile americane câştigă cotă de piaţă în Europa, în urma declinului rivalilor francezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile franceze BNP Paribas, Credite Agricole şi Societe Generale controlează împreună 15% din această piaţă, având cea mai redusă cotă din ultimii cinci ani şi în scădere faţă de cota de 16,5% de anul trecut.

BNP Paribas şi Credit Agricole au rămas cei mai importanţi doi creditori, în timp ce Societe Generale a coborât pe poziţia a şasea, ocupată şi în 2009.

"A început un trend în care băncile americane câştigă cotă de piaţă în faţa celor din Franţa şi probabil va continua, întrucât instituţiile de credit americane sunt într-o situaţie mai bună, după ce şi-au rezolvat problemele în 2007 şi 2008, în timp ce băncile franceze trebuie să se adapteze", a declarat Elisabeth Grandin, director la divizia de servicii financiare din Paris a Standard & Poor's.

Potrivit Bloomberg, Citigroup şi JP Morgan au fost angajate de Danone în luna iulie să coordoneze o linie de credit de două miliarde de euro, în timp ce ultimul împrumut al companiei, din decembrie 2007, a fost aranjat de BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale.

"Băncile europene au fost foarte active în domenii precum tranzacţii, materii prime şi finanţări pentru export, care sunt dominate de dolari. Dacă dificultăţile de a asigura finanţări în dolari le fac să se retragă din unele afaceri, în mod clar vor exista oportunităţi pentru alţii", a spus Ashu Khullar, şef de divizie la Citigroup.

Companiile europene şi-au refinanţat datorii de 454 miliarde de dolari în acest an, în creştere cu 52% faţă de anul anterior, pentru a profita de costurile mai mici ale creditelor în prima jumătate a anului, notează Bloomberg.

Potrivit agenţiei de presă, reglementările mai stricte şi criza datoriilor suverane vor determina băncile franceze să reducă activele cu circa 300 de miliarde de euro până în 2013.

BNP Paribas a pierdut anul acesta prima poziţie pe segmentul împrumuturilor denominate în dolari şi a coborât pe locul doi, fiind înlocuită de JP Morgan. BNP Paribas, care a contribuit la aranjarea unei linii de credit de 2,5 miliarde de dolari pentru SABMiller în aprilie, a lipsit dintre băncile care au organizat în august împrumutul de 12,5 miliarde de dolari folosit de SABMiller pentru a prelua o altă companie.

BNP Paribas îşi reduce activele, după ce valoarea acestora a crescut cu 34% în intervalul 2007-2010, la 2.240 miliarde de euro, cât Bank of America şi JP Morgan însumat. Activele BNP se situau în iunie la 1.930 miliarde de euro, cam cât economia Franţei, scrie Bloomberg.

Instituţiile financiare din Franţa sunt în fruntea listei de creditori ai Greciei, cu o expunere totală de 57 miliarde de dolari, datorie publică şi privată înregistrată la sfârşitul lunii martie, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici