BCE va menţine programul prin care cumpără obligaţiuni până la stabilizarea pieţelor financiare

Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine programul prin care cumpără obligaţiuni până când pieţele financiare se vor stabiliza, a declarat Ewald Nowotny, unul dintre membrii consiliului instituţiei.

34 afișări
Imaginea articolului BCE va menţine programul prin care cumpără obligaţiuni până la stabilizarea pieţelor financiare

BCE va menţine programul prin care cumpără obligaţiuni până la stabilizarea pieţelor financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nowotny, totodată guvernatorul băncii centrale austriece, consideră că actualul nivel atins de euro în raport cu alte valute importante este normal, potrivit publicaţiei economice nipone Nikkei. El şi-a manifestat, însă, îngrijorarea în legătură cu evoluţia volatilă a monedei unice europene.

BCE a promis, joi, fonduri suplimentare pentru a menţine fluxurile de lichiditate din zona euro până la sfârşitul acestui an prin intermediul programului de cumpărare de obligaţiuni.

Prin acestă decizie, luată în condiţiile în care instituţia a fost nevoită luna trecută să intervină pentru atenuarea efectelor crizei datoriilor din regiune prin achiziţionarea de obligaţinui, banca amână retragerea măsurilor de stimulare implementate cu scopul combaterii crizei economice şi financiare mondiale.

Programul de cumpărare de datorii al BCE are ca scop corectarea distorsiunilor de pe piţele de profil şi nu vizează suplimentarea surselor de bani, a afirmat Nowotny.

Euro s-a depreciat cu aproximativ 16% de la începutul acestui an, comparativ cu dolarul, monedă faţă de care a ajuns la minimul ultimilor patru ani, pe fondul problemei datoriilor din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici