BNR: Creditele în valută cu restanţe de cel puţin o zi au scăzut puternic în iulie, cu 6,87%

Creditele cu întârzieri la plată de cel puţin o zi au scăzut în iulie cu 1,44% faţă de iunie, la 13,4 miliarde de lei, pe fondul reducerii puternice a valorii împrumuturilor în valută la care există obligaţii restante, potrivit datelor publicate miercuri de BNR.

20 afișări
Imaginea articolului BNR: Creditele în valută cu restanţe de cel puţin o zi au scăzut puternic în iulie, cu 6,87%

BNR: Creditele în valută cu restanţe de cel puţin o zi au scăzut puternic în iulie, cu 6,87% (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Împrumuturile restante în valută au fost devansate de creditele în lei cu întârzieri la plată de cel puţin o zi, deşi în soldul total creditele în devize străine depăşeşte cu mult finaţările în monedă naţională. De altfel, ponderea creditelor restante în total împrumuturi este mai mare în cazul componentei în lei faţă de cea în valută.

Împrumuturile în valută cu întârzieri la plată, exprimate în lei, au însumat 6,69 miliarde de lei, în scădere cu 6,87% faţă de iunie, în contextul în care leul s-a apreciat în iulie comparativ cu iunie.

Reprezentanţii BNR spun că datele privind restanţele la creditele în valută aferente lunii iunie vor fi revizuite în jos, astfel că scăderea din iulie nu va fi la fel de amplă.

Cursul de schimb lei/euro a fost la finele lunii iulie de 4,2471 lei/euro, cu 2,86% sub nivelul celui de la 30 iunie 2010.

Creditele restante în lei au continuat să urce în iulie, cu 4,6% faţă de iunie, la 6,75 miliarde lei, reprezentând 8,58% din totalul împrumuturilor acordate în monedă naţională firmelor şi populaţiei.

Ponderea restanţelor în total credite în lei a crescut de la 5,6% în decembrie 2009 la 8,21% după primul semestru al acestui an.

Datele BNR arată că că ponderea restanţelor în total împrumuturi în valută, exprimate în lei, a scăzut uşor în luna iulie faţă de iunie, de la 5,38% la 5,18%, dar se situează peste nivelul de la finele anului trecut, de 3,04%.

Pe de altă parte, în primele şapte luni creditele restante în lei şi valută au crescut cu 64,74%, majorându-şi ponderea în total împrumuturi de la 4,05% la 6,46%.

Creditele în lei restante au avansat în perioada ianuarie - iulie cu 51,13%, iar împrumuturile în valută la care existau întârzieri la plată de minim o zi au urcat cu 81,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici