Boc după datele Eurostat: Guvernul nu are "nicio nelinişte" pentru deficitul din 2009, validat de FMI

Guvernul nu are "nicio nelinişte" în privinţa deficitului bugetar pe anul 2009, în condiţiile în care rezultatul a fost validat de către oficialii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi al Comisiei Europene în discuţiile recente cu autorităţile române, a declarat premierul Emil Boc.

28 afișări
Imaginea articolului Boc după datele Eurostat: Guvernul nu are "nicio nelinişte" pentru deficitul din 2009, validat de FMI

Boc după datele Eurostat: Guvernul nu are "nicio nelinişte" pentru deficitul din 2009, validat de FMI (Imagine: www.gov.ro)

El a răspuns astfel întrebat fiind la postul public de televiziune cum comentează cifrele anunţate, joi, de Eurostat, conform căruia România a înregistrat un deficit bugetar de 8,3%.

Premierul a arătat că România şi-a respectat angajamentul unui deficit bugetar de 7,3% în 2009 şi a amintit că deficitul bugetar este calculat după formule diferite la nivelul FMI şi, respectiv, al CE.

România a avut anul trecut al optulea deficit bugetar din Uniunea Europeană ca procent din PIB, după metodologia ESA95, dar se numără printre statele membre cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice, potrivit Eurostat.

Astfel, în 2009, statele membre cu cele mai mari deficite bugetare ca procent din PIB, după metodologia ESA95, sunt Irlanda (14,3%), Grecia (13,6%), Marea Britanie (11,5%), Spania (11,2%), Portugalia (9,4%), Letonia (9%), Lituania (8,9%), România (8,3%), Franţa (7,5%) şi Polonia (7,1%).

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, joi, că este îngrijorat cu privire la creşterea deficitului bugetar în România, subiect despre care a discutat în întâlnirea de la Bruxelles cu preşedintele Traian Băsescu, menţionând că ţinerea sub control a indicatorului trebuie să fie o prioritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici