Bursa închide şedinţa în scădere cu 3,4%, după ce la mijlocul zilei se prăbuşise cu peste 12%

Bursa a încheiat ziua de marţi în scădere cu 3,37% după o şedinţă agitată şi dominată de panica investitorilor, care în jurul prânzului au dus la prăbuşirea pieţei cu până la 12,3%, sub presiunea declinului burselor externe.

2791 afișări
Imaginea articolului Bursa închide şedinţa în scădere cu 3,4%, după ce la mijlocul zilei se prăbuşise cu peste 12%

Bursa a recuperat o parte din declinul sever şi este în scădere cu 7,91% (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Bursa a scăzut în ultimele trei şedinţe, astfel că indicele general al pieţei, BET-C, este cu 14,84% sub nivelul de joi.

Astfel, bursa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni.

La închiderea de marţi indicele BET-C se plasa la 2.666,86 puncte, un nivel mai redus fiind înregistrat doar la 25 mai 2010.

Piaţa a pierdut marţi 3,88 miliarde lei (peste 900 milioane de euro) la nivelul capitalizării, valoarea de piaţă a companiilor listate ajungând la 89,403 miliarde lei, faţă de 93,283 miliarde lei în şedinţa precedentă. Un nivel mai redus al capitalizării a fost înregistrat la 31 august 2010, când valoarea de piaţă a companiilor a fost de 88,959 miliarde lei.

Scăderile din ultimele trei şedinţe înseamnă un minus de 14,741 miliarde lei (3,45 miliarde euro). La finalul şedinţei de joi, bursa avea o capitalizare de 104,144 miliarde lei.

"Sunt retrageri de bani şi fondurile trebuie să vândă, apetitul pentru risc acum este spre zero şi există riscul ca toată situaţia să se prelungească foarte mult. Cred că sunt mai mult speculatori şi aşa-zişi «bottom fishers» (care cumpără la preţuri foarte mici -n.r.) decât cei care se bazează pe elementele fundamentale ale companiilor. Nu cred că răul a trecut încă", a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

El crede că după şedinţa Fed de marţi seara este posibil ca declinul să se tempereze, însă trendul descendent poate dura peste un an.

"Este foarte foarte greu de estimatat. Oricum, prin reducerea ratingului SUA trebuie să se schimbe un pic sistemul de referinţă", a mai spus analistul.

În primele minute ale şedinţei bursa a scăzut cu 3,5%, investitorii reacţionând pe de o parte la corecţiile de până la 6% consemnate luni de bursele din SUA, dar piaţa era liniştită, în condiţiile în care pieţele vest-europene afişau creşteri de circa 2%.

Totuşi, ceea ce părea a fi o zi în care investitorii îşi vor putea "trage sufletul" după două şedinţe de corecţii dure s-a transformat în coşmar pentru aceştia. În jurul orei 11:00, pieţele mature din Europa au revenit pe scădere, iar corecţiile s-au accentuat la 4%.

Reacţia a fost mult mai dură pe piaţa de la Bucureşti, care a intrat pe o linie puternic descendentă, astfel că până la ora 12:30 cotaţiile s-au prăbuşit cu până la 12,3%. Acţiuni precum SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SSIF Broker (BRK) au rămas fără ordine de cumpărare, iar limita de variaţie le-a fost extinsă la 25%.

În jurul orei 12:40 titlurile SIF Oltenia erau în picaj cu 22,9%, consemnând cea mai dură corecţie din piaţă.

După ora 12:45, piaţa a început să îşi tempereze declinul, iar preţurile unor acţiuni importante, precum SIF-urile şi FP s-au retras din minimele atinse.

Revenirea pieţei de la Bucureşti a fost determinată de trecerea pentru scurt timp pe plus a burselor europene, recuperând şi ele scăderile abrupte din prima parte a şedinţei de marţi, datorită interesului ridicat manifestat de unii investitori pentru preţurile reduse ale acţiunilor în urma scăderilor din ultimele zile.

Cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au închis a preţuri în scădere în medie cu 1,97%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 2,43% sub referinţă, după ce au consemnat pierderi de peste 11%.

De asemenea, indicele BET-FI şi-a temperat scăderea, la 4,93%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a închis în coborâre cu 3,05%.

Oscilaţiile de marţi au venit pe un rulaj în creştere, de 131,9 milioane lei (31 milioane euro), cu 36% peste lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 96,7 milioane lei (22,8 milioane euro).

Şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu, spune că presiunea pe pieţele financiare este determinată de aşteptările investitorilor cu privire la revenirea economiei mondiale în recesiune, iar reducerea ratingului SUA a alimentat aceste temeri.

"Minimele din 2009 ale pieţelor de capital din întreaga lume nu sunt de neînvins şi la nivel macro economia globală nu va scăpa repede dintr-o criză venită în urma unei succesiuni de bule financiare care s-au format şi au implodat în ultimii zece ani. Prin urmare, ne aşteptăm în cel mai bun caz la o recesiune marca «double-dip» şi în cel mai rău caz la o deflaţie în toată regula, în genul Japoniei", a afirmat Rusu.

El spune că un prim semnal serios de alarmă în această direcţie l-a constituit reluarea declinului în piaţa imobiliară din SUA, care a coborât în luna mai la noi minime faţă de 2009.

"Consider că acest downgrade va fi urmat în perioada următoare de altele, la fel de răsunătoare. Dacă Statele Unite au fost sancţionate, pe aceeaşi linie logică, ar trebui să urmeze state din UE precum Italia sau chiar Franţa. Europa stă poate chiar mai rău, Banca Centrală Europeană concentrând sute de miliarde de euro în obligaţiunile junk ale Greciei şi Irlandei. Până la urmă se vor implementa măsuri de austeritate atât în Europa, cât şi în SUA, ceea ce va arunca economia globală într-o nouă criză", a adăugat Rusu.

El spune că toate planurile de stimulare a economiilor, toţi banii "aruncaţi" în sistemul gobal pentru relansare au dat rezultate cu mult sub proiecţiile iniţiale, iar acum economia mondială este "pe muchie", gata să reintre în recesiune, în condiţiile în care situaţia SUA începe să semene tot mai izbitor cu Japonia în "decada pierdută".

Dintre acţiunile lichide, scăderi severe au consemnat şi acţiunile SIF Oltenia (6,19%), SIF Banat-Crişana (6,02%), BRD (4,63%).

Acţiunile Bursei de Valori (BVB) au avansat cu 6,41%, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,59%, fiind printre puţinele care au reuşit să închidă la un preţ peste cotaţiile de luni.

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,395 lei/acţiune, iar apoi au revenit uşor. La sfârşitul zilei, aceste titluri erau cotate la 0,4325 lei, preţ cu 3,91% sub nivelul de luni. Operaţiunile cu aceste acţiuni au însumat 72,5 milioane lei şi au reprezentat 55% din lichiditatea pe piaţa acţiunilor.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate (2,4 milioane lei), contracte futures (1,1 milioane lei) şi unităţi de fond (63.000 de lei). Astfel, lichiditatea totală a Bursei a fost de 135,5 milioane lei (31,7 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat 2,2 milioane lei, valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de luni, de 919.000 de lei.

Titlurile firmei Macarale Turn (MEHZ) au consemnat primul rulaj din piaţă, de 510.000 de lei. Cu aceste acţiuni a fost realizată o singură tranzacţie, la preţul de 3,99 lei, similar cotaţiei precedente.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu până la 0,7%, în timp ce piaţa de la Paris avansa cu 0,8%.

Bursele din Europe Centrală şi de Est consemnau corecţii cuprinse între 1,9% şi 5,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici