Bursele din Asia au scăzut abrupt luni. Euro s-a depreciat puternic faţă de dolar şi yen

Bursele din Asia au scăzut abrupt luni, iar moneda euro s-a depreciat puternic faţă de dolar şi yen, din cauza scepticismului investitorilor privind capacitatea Europei de a ţine sub control criza datoriilor de stat.

1137 afișări
Imaginea articolului Bursele din Asia au scăzut abrupt luni. Euro s-a depreciat puternic faţă de dolar şi yen

Bursele din Asia au scăzut abrupt luni. Euro s-a depreciat puternic faţă de dolar şi yen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a prăbuşit cu 3,5%, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în coborâre cu 2,2%, cu cea mai slabă finalizare din aprilie 2009.

Euro a atins minimul ultimilor 10 ani faţă de yen, din cauza absenţei unor detalii sau măsuri concrete cuprinse în planurile liderilor europeni de a împiedica răspândirea crizei şi efectele ei asupra economiei globale.

Moneda unică a urcat la un maxim de 1,3585 dolari pe euro, într-o şedinţă volatilă, revenind ulterior la 1,3395 dolari, în coborâre cu 0,8%, aproape de minimul ultimelor opt luni de 1,3382 dolari atins săptămâna trecută.

În raport cu yenul, euro a căzut cu 1% la 102,17 yeni/euro, minimul ultimilor 10 ani.

Dolarul s-a apreciat cu 0,4% în raport cu un coş de valute de referinţă, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie SUA, aflat deja la minimul ultimilor 60 de ani, a coborât la 1,8163%.

Prăbuşirea pieţelor de mărfuri a continuat, metalele preţioase, cele industriale şi petrolul continuând corecţiile semnificative, din cauza scăderii apetitului pentru risc al investitorilor.

Aurul a coborât cu aproape 5%, la 1.579,5 dolari pe uncie, în timp ce argintul s-a depreciat cu peste 15%. Vineri, preţul aurului s-a prăbuşit cu peste 100 de dolari, cea mai mare scădere nominală din istorie.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut cu 2,2%, la 78,05 dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului Brent a pierdut 1,6%, la 102,3 dolari pe baril.

Indicii futures anunţă scăderi abrupte, de peste 1%, în debutul şedinţei de luni pe marile burse europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici