Bursele europene au deschis în scădere, după retrogradarea Italiei de către S&P

Bursele europene au deschis marţi în scădere, după ce Standard & Poor's a redus ratingul Italiei cu o treaptă, alimentând temerile privind răspândirea crizei datoriilor de stat din zona euro.

186 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis în scădere, după retrogradarea Italiei de către S&P

Bursele europene au deschis în scădere, după retrogradarea Italiei de către S&P (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Declinul a fost însă limitat, deoarece scăderile puternice din sesiunea de luni au adus acţiunile la preţuri atractive pentru jucători.

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,2% până la ora 7:15 GMT, după ce a pierdut luni 2,3%.

Băncile franceze au scăzut puternic, după apariţia unor informaţii, pe surse, că o bancă importantă din China a întrerupt anumite tipuri de tranzacţii cu mai multe grupuri financiare europene, inclusiv cele mai mari trei bănci din Franţa, din cauza crizei datoriilor de stat.

Acţiunile Societe Generale au deschis în scădere cu 2,7%, iar BNP Paribas a coborât cu 3% la debut.

Bursa de la Bucureşti, în scădere uşoară la deschidere, iar lichiditatea rămâne redusă

Bursa de Valori Bucureşti a deschis în scădere cu 0,21%, în linie cu marile burse europene, pe o piaţă în care au fost realizate operaţiuni cu acţiuni în valoare de puţin peste un milion de lei.

După primele 30 de minute, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în coborâre cu 0,25%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,05% sub închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), se plasa aproape de nivelul sesiunii precedente, în scădere cu numai 0,1%.

La ora 10:30, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, afişa un minus de 0,28%.

Investitorii au realizat operaţiuni cu acţiuni de 1,08 milioane lei (253.000 de euro), valoare peste rulajul de la debutul zilei de luni, de 573.000 lei (134.000 de euro).

"Un start slab după retrogradarea Italiei şi ştirile privind China. Criza din Europa va continua până când se va ajunge la o soluţie definitivă, în acest moment fiind o zonă gri. Am putea vedea scăderi de 3-4% pe piaţă, de aici", comentează un trader european.

În Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis marţi în scădere cu 1,6%, iar indicele MSCI al pieţelor din afara Japoniei a pierdut 0,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici