CE propune liberalizarea de urgenţă a importurilor de vinuri din Republica Moldova în UE

Comisia Europeană (CE) vrea să deschidă complet piaţa UE pentru vinurile din Republica Moldova, după ce Rusia a interzis începând cu 10 septembrie importul acestor produse, invocând calitatea nesatisfăcătoare.

592 afișări
Imaginea articolului CE propune liberalizarea de urgenţă a importurilor de vinuri din Republica Moldova în UE

CE propune liberalizarea de urgenţă a importurilor de vinuri din Republica Moldova în UE (Imagine: Mediafax Foto)

"Comisia Europeană propune să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare, ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale", se arată într-un comunicat transmis miercuri de CE.

În luna iunie a acestui an, UE şi Chişinăul au încheiat negocierea acordului de asociere, care prevede şi crearea zonei de liber schimb, încurajând astfel integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc în noiembrie la Vilnius. Acordul şi zona de liber schimb vor intra în vigoare imediat după semnarea acestuia.

CE propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea de urgenţă a reglementărilor, astfel încât importurile de vinuri din Republica Moldova în UE să fie complet liberalizate înainte de intrarea în vigoare a acordului şi a zonei de liber schimb.

"Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii", a declarat în comunicat Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor a interzis, începând cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, invocând "calitatea nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că vinurile moldoveneşti nu vor fi primite în UE nici după semnarea acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, potrivit RIA Novosti.

Putin a menţionat că, în prezent, cel mai mare volum de exporturi al Republicii Moldova se îndreaptă spre pieţele din Rusia, Belarus, Ucraina şi Kazahstan.

El a subliniat că cea mai mare parte din vinurile moldoveneşti este importată în Rusia, care este îngrijorată de calitatea producţiei din Republica Moldova. În opinia sa, problema importului de vinuri "nu este una politică, ci economică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici