Vladimir Putin: Uniunea Europeană nu are nevoie de vinurile din Republica Moldova

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, în cadrul unei reuniuni a clubului de discuţii "Valdai", că după semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, vinurile moldoveneşti nu vor fi primite în UE, relatează agenţia rusă RIA Novosti, în pagina electronică.

1532 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Uniunea Europeană nu are nevoie de vinurile din Republica Moldova

Vladimir Putin: Uniunea Europeană nu are nevoie de vinurile din Republica Moldova

Preşedintele rus a menţionat că, în prezent, cel mai mare volum de exporturi al Republicii Moldova se îndreaptă spre pieţele din Rusia, Belarus, Ucraina şi Kazahstan. El a adăugat că vinurile din Republica Moldova nu vor fi primite în statele din Uniunea Europeană.

"Unde îşi vinde vinurile Republica Moldova? Poate în Franţa? Francezii, probabil, nu vor permite vânzarea nici măcar a unei sticle de vin moldovenesc. Nici în Italia acest lucru nu este posibil. Încercaţi să exportaţi acolo. Fermierii şi producătorii de vinuri vor răsturna toate cutiile, vor strica totul şi vor arunca în şanţ", a declarat preşedintele rus.

El a subliniat că cea mai mare parte din vinurile moldoveneşti este importată în Rusia, care este îngrijorată de calitatea producţiei din Republica Moldova.

"Iată, vor semna acum autorităţile moldoveneşti, să le dea Domnul sănătate, acest document şi pe piaţa Republicii Moldova vor ajunge vinuri franţuzeşti şi italieneşti ieftine. Unde va fi dus vinul moldovenesc? (…) La noi. Iar noi avem suspiciuni că sub brand moldovenesc sau ucrainean, în Rusia vor fi importate produse din unele state terţe", a adăugat Putin.

În opinia sa, problema importului de vinuri "nu este una politică, ci economică".

"Cerem să analizaţi această situaţie, iar dacă argumentele noastre vor fi considerate ca fiind nefondate, să nu vă supăraţi pe noi dacă vom fi obligaţi să introducem anumite restricţii pentru a ne apăra interesele. Nu suntem egoişti, dar trebuie să ne gândim la interesele naţionale proprii în domeniul economic", a afirmat preşedintele rus.

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a interzis, începând cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool. În 2013, peste 24,8 milioane de litri din producţia de băuturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova în Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anunţat Rospotrebnadzor.

Rusia a introdus anterior, în martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocând calitatea slabă a acestora, dar Chişinăul a apreciat că este vorba despre o decizie politică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici