Cei mai bogaţi 10% dintre britanici sunt de 850 de ori mai avuţi decât cei mai săraci 10%

Cei mai bogaţi 10% dintre britanici sunt de 850 de ori mai avuţi decât cei mai săraci 10%, potrivit unui raport al Oficiului Naţional de Statistică din Marea Britanie.

189 afișări
Imaginea articolului Cei mai bogaţi 10% dintre britanici sunt de 850 de ori mai avuţi decât cei mai săraci 10%

Cei mai bogaţi 10% dintre britanici sunt de 850 de ori mai avuţi decât cei mai săraci 10% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Familiile britanice aflate în a doua jumătate a clasamentului bunăstării au la dispoziţie numerar, proprietăţi şi pensii echivalente cu doar 4.400 de lire sterline, faţă de 1,2 milioane de lire sterline în cazul primelor 10%, studiul scoţând în evidenţă inegalităţile mari existente în Marea Britanie, informează publicaţia The Guardian.

Potrivit raportului, cele mai sărace 50% dintre gospodăriile britanice au acces imediat la numerar în valoare de 400 de lire sterline, comparativ cu 123.200 de lire în cazul celor mai bogate 10% dintre familii.

Familiile bogate se află mai ales în Londra şi sudul Angliei, iar probabilitatea de a fi conduse de o persoană cu studii superioare este de trei ori mai mare decât în cazul celor din a doua jumătate a spectrului bunăstării.

Cel mai mare decalaj între bogaţi şi săraci nu este în privinţa proprietăţilor, ci al pensiilor. Oficiul de Statistică a constat că cei mai bogaţi 10% dintre britanici deţin proprietăţi cu o valoare medie de 340.000 de lire şi au constituit economii pentru pensii de 742.000 de lire.

Cele mai sărace 50% dintre gospodării nu au proprietăţi imobiliare, iar economiile pentru pensii sunt în medie de numai 4.000 de lire.

Cercetarea este prima într-o serie de studii referitoare la bunăstarea diferitelor categorii sociale, a precizat instituţia.

Ministrul de Finanţe George Osborne urmează să anunţe o nouă reducere a facilităţilor fiscale acordate bogaţilor pentru contribuţiile la fondurile de pensii, urmând ca veniturile bugetare să crească cu până la 2 miliarde de lire.

Raportul evaluează averea cumulată a britanicilor, incluzând pensiile, proprietăţile şi economiile, la 10.300 miliarde de lire. Cei mai săraci 50% deţin sub o zecime din această avere, faţă de 43,8% în cazul celor mai bogaţi 10%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici