Comisia JURI a PE a aprobat propunerea Comisiei privind sancţionarea fraudelor cu bani europeni

Comisia JURI a Parlamentului European a aprobat, marţi, o propunere a Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE, ce are ca scop uniformizarea sancţiunilor la nivel european în ceea ce priveşte frauda cu fonduri comunitare.

368 afișări
Imaginea articolului Comisia JURI a PE a aprobat propunerea Comisiei privind sancţionarea fraudelor cu bani europeni

Comisia JURI a PE a aprobat propunerea Comisiei privind sancţionarea fraudelor cu bani europeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Propunerea a primit 19 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Membrii Comisiei JURI au votat propunerea raportorului Tadeusz Zwiefka, de sprijinire puternică a iniţiativei Comisiei de a folosi legea penală pentru a lupta împotriva fraudelor.

Comisia a aprobat principalele elemente ale propunerii de directivă a Comisiei, printre care o sancţiune de minimum şase luni de închisoare pentru cei care fraudează bani din bugetul UE, se arată într-un comunicat al JURI.

Comisia Europeană a propus, la 11 iulie 2012, noi norme pentru a combate, prin intermediul dreptului penal, fraudele care aduc atingere bugetului UE, astfel încât banii contribuabililor să fie protejaţi mai bine.

Directiva creează "un cadru mai armonizat de urmărire şi sancţionare a infracţiunilor penale" la adresa bugetului UE, astfel încât infractorii să nu mai poată "exploata diferenţele" dintre sistemele juridice naţionale, potrivit unui comunicat al CE.

Documentul introduce definiţii comune ale infracţiunilor la adresa bugetului UE, prevede sancţiuni minime, inclusiv detenţia în cazul infracţiunilor grave, şi instituie un cadru comun şi uniform în ceea ce priveşte termenele în care o infracţiune poate fi cercetată şi urmărită penal. CE consideră că acest lucru va contribui la descurajarea potenţialilor autori ai fraudelor, la creşterea eficacităţii acţiunilor în justiţie la nivel naţional şi va permite recuperarea mai uşoară a fondurilor pierdute.

În prezent, există o mare varietate de abordări în ceea ce priveşte protejarea fondurilor UE în statele membre. Interpretarea noţiunii de "fraudă" la adresa bugetului UE variază de la o ţară la alta, întocmai ca şi sancţiunile prevăzute în acest sens.

Propunerea de directivă defineşte infracţiuni precum frauda sau infracţiunile conexe, cum ar fi corupţia, deturnările de fonduri, spălarea de bani sau obstrucţionarea procedurilor de achiziţii publice la adresa bugetului UE. "Aceste definiţii comune vor contribui la garantarea unei aplicări uniforme a normelor de către autorităţile judiciare din întreaga UE, în timp ce rata condamnărilor în ceea ce priveşte cazurile de fraudă depistate în statele membre în cadrul execuţiei bugetului UE variază de la 14 % la 80 %, în funcţie de statul membru vizat", susţine Executivul european.

În 2010, s-au înregistrat 600 de cazuri de presupusă fraudă referitoare la cheltuielile şi veniturile UE, iar statele membre au declarat cazuri de suspiciuni de fraudă în valoare de 600 de milioane de euro.

În cazurile vizate, persoanele care au solicitat fonduri UE au furnizat informaţii false pentru a beneficia de finanţare sau funcţionarii naţionali au acceptat bani în schimbul atribuirii unui contract de achiziţii publice, încălcând astfel normele în materie.

După votul din Comisia JURI, propunerea va ajunge la Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne şi la Comisia de control bugetar. Va urma apoi votul în plenul PE, unde vor fi şi amendamente. Propunerea va fi adoptată abia după ce Consiliul, cu o majoritate calificată, va aproba textul cu toate amendamentele Parlamentului European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici