Companii din Rusia vor să folosească tranzacţii în moneda Chinei, pentru a evita eventuale sancţiuni

Companiile din Rusia se pregătesc să utilizeze în contractele comerciale yuanul, moneda Chinei, dar şi monede ale altor state din Asia, în contextul temerilor că eventuale sancţiuni impuse de Statele Unite şi UE le-ar putea bloca accesul la piaţa în dolari.

352 afișări
Imaginea articolului Companii din Rusia vor să folosească tranzacţii în moneda Chinei, pentru a evita eventuale sancţiuni

Companii din Rusia vor să folosească tranzacţii în moneda Chinei, pentru a evita eventuale sancţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ultimele săptămâni am înregistrat un interes semnificativ al marilor corporaţii din Rusia pentru a începe să folosească diferite produse în yuani şi alte monede din Asia, precum şi pentru deschiderea de conturi în locaţii din Asia", a declarat şeful diviziei din Rusia a Deutsche Bank, Pavel Tepluchin, pentru Financial Times.

Un alt bancher de top din Rusia, directorul general al băncii de stat VTB, Andrei Kostin, a declarat că dezvoltarea utilizării altor monede decât dolarul este una dintre principalele obiective ale instituţiei de credit.

"Având în vedere amploarea comerţului bilateral cu China, dezvoltarea decontării în ruble şi yuani este o prioritate şi lucrăm în acest scop în prezent", a afirmat Kostin la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Sancţiunile forţează companiile din Rusia să-şi reducă dependenţa de pieţele financiare occidentale, în timp ce băncile din Europa şi SUA au încetinit puternic creditarea de la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de cărtre Rusia în luna martie.

De asemenea, banca centrală lucrează la înfiinţarea unui sistem naţional de plăţi, astfel încât Rusia să nu mai depindă de serviciile unor companii străine, precum Visa şi MasterCard.

"Nu e nimic în neregulă cu încercarea Rusiei de a-şi reduce dependenţa de dolar. În fapt, este ceva foarte rezonabil", a declarat şeful diviziei din Rusia a unei alte mari bănci europene.

Mai multe companii, printre care producătorul de gaze şi petrol Gazprom şi compania minieră Norilsk Nickel au afirmat că analizează tranzacţii în alte monede, mai ales în perspectiva unor sancţiuni mai dure, care ar afecta schimburile comerciale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici