Companiile americane au acumulat rezerve de aproape 1.000 mld. dolari în conturi offshore

Companiile americane au acumulat rezerve de aproape 1.000 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale, pentru a evita plata taxelor mai mari din SUA, conform unei analize a Moody's, citată de Financial Times.

85 afișări
Imaginea articolului Companiile americane au acumulat rezerve de aproape 1.000 mld. dolari în conturi offshore

Companiile americane au acumulat rezerve de aproape 1.000 mld. dolari în conturi offshore (Imagine: Shutterstock)

Totodată, creşterea puternică a rezervelor deţinute de companii în străinătate subliniază încrederea redusă în economie şi reticenţa faţă de investiţii, în pofida condiţiilor bune de finanţare oferite de dobânzile scăzute.

Rezervele totale de bani ale companiilor americane au crescut anul trecut la 1.640 miliarde de dolari, cu 12% mai mult faţă de nivelul din 2012, potrivit datelor agenţiei de rating. Astfel, companiile americane au pus deoparte anul trecut 180 miliarde de dolari.

Multe companii din SUA menţin profiturile obţinute în străinătate în conturi bancare offshore, având în vedere taxele mari presupuse de repatrierea fondurilor pentru finanţarea de investiţii sau recompensarea acţionarilor prin răscumpărări de acţiuni sau dividende mai mari, relatează Financial Times.

Astfel, rezervele offshore ale companiilor americane au crescut anul trecut cu 13%, la 947 miliarde de dolari.

Situaţia generează tot mai multă nemulţumire în rândul acţionarilor companiilor americane şi investitorilor din SUA, care fac presiuni în încercarea de a determina corporaţiile să repatrieze profiturile. Apple, care a acumulat una dintre cele mai mari rezerve de numerar din lume, a distribuit anul trecut către acţionari 33 miliarde de dolari, sub formă de dividende şi răscumpărarea de acţiuni.

Mai mult de jumătate din rezervele acumulate în conturi offshore de companii americane revin sectorului tehnologiei. Aproape 40% din rezervele totale ale companiilor americane revin sectorului IT, locul secund fiind ocupat, la mare distanţă, de corporaţiile din zona sănătăţii, cu un procentaj de 15%.

Grupurile de lobby din SUA încearcă să obţină de la autorităţi o aşa-numită vacanţă fiscală, oferind să repatrieze o parte din profiturile generate în străinătate într-o perioadă în care taxele ar fi reduse semnificativ.

Totodată, negocierile privind o reformă fiscală amplă în SUA au întâmpinat mai multe impasuri. Mulţi politicieni, comentatori şi analişti acuză companiile de practici de evitare a plăţii taxelor şi argumentează pentru o abordare mai dură din partea autorităţilor.

Rezervele de numerar ale companiilor americane au crescut de peste două ori faţă de nivelul din 2007, potrivit raportului Moody's, deşi cheltuielile de capital au crescut anul trecut la 869 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, de la 862 miliarde de dolari în 2012.

Investiţiile nu ţin pasul cu creşterea puterenică a profitabilităţii, în special în sectorul IT. Potrivit Moody's, companiile din zona tehnologiei produc, în SUA, 60% din fluxul de numerar generat de companiile nefinanciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici