Companiile propun un calendar de liberalizare al preţurilor la gaze, pentru consumatorii vulnerabili

Furnizorii de gaze naturale propun definirea consumatorului vulnerabil, alături de adoptarea unui calendar al liberalizării preţurilor, susţinând o trecere, până în 2022, de la preţul impus de stat prin OUG 114 la o piaţă liberă.

144 afișări
Imaginea articolului Companiile propun un calendar de liberalizare al preţurilor la gaze, pentru consumatorii vulnerabili

Companiile propun un calendar de liberalizare al preţurilor la gaze, pentru consumatorii vulnerabili

„Soluţia este un calendar de liberalizare, de introducere treptată, procentual, a pieţului de piaţă”, a declarat Eric Stab, director general al Engie România.

Soluţia a fost agreată şi de Anca Dragu, director de corporate affairs la E.ON România, care a afirmat că „o piaţă liberă, lichidă” reprezintă o dorinţă comună „pentru noi toţi”, subliniind ideea conform căreia „unica soluţie este reprezentată de aceste calendare de liberalizare”. „Sunt de părere că OUG 114 nu protejează consumatorul vulnerabil”, a completat aceasta.

Atât Eric Stab, cât şi Anca Dragu, au insistat asupra nevoii de a defini conceptul de „consumator vulnerabil” şi a creării unor mecanisme prin intermediul cărora acesta să poată fi protejat.

Gerd Bommer, consilier comercial al Ambasadei Austriei din România, a accentuat, în cadrul Romanian International Gas Conference, ideea conform căreia o legislaţie constantă, previzibilă pe termen lung, fără schimbări neaşteptate, reprezintă unul dintre fundamentele unei economii sănătoase.

OUG 114 a plafont la 68 lei/MWh preţul gazelor naturale pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. În cazul consumatorilor industriali, preţul va fi, de asemenea, plafonat, constituind însă o îmbinare între preţul de bază de 68 de lei, preţul de import şi costurile de înmagazinare.

Comisia Europeană a trimis, pe 7 martie, o scrisoare de punere în întârziere, pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze. Această scrisoare constituie doar începutul procedurii de infringement demarată de Comisia Europeană, următorii paşi fiind trimiterea unui aviz motivat şi, eventual, în ultimă instanţă, trimiterea României la Curte Europeană de Justiţie.

Cea de a doua ediţie a Romanian International Gas Conference, dedicată sectorului gazelor naturale din România şi din regiunea apropiată, a avut loc miercuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici