Croitoru: România ar fi intrat în faliment fără creditul de la FMI

Economia României nu poate creşte fără capital extern şi ar fi intrat în faliment în lipsa împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat miercuri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

28 afișări
Imaginea articolului Croitoru: România ar fi intrat în faliment fără creditul de la FMI

Croitoru: România ar fi intrat în faliment fără creditul de la FMI (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Din nefericire, România nu e în stare să producă destule economii în interior pentru a asigura o creştere în jurul potenţialului. Fără capitalurile din exterior, România ar creşte semnificativ sub potenţial", a spus Croitoru, la dezbaterea "România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale".

El a menţionat că soluţia ar fi realizarea de reforme, dar în ultimii 20 de ani birocraţia s-a opus acestor reforme.

Amânarea reformelor a condus la recesiune sau încetinirea creşterii economice, a adăugat Croitoru.

Totodată, consilierul guvernatorului BNR a arătat că în decursul ultimilor 20 de ani România a încheiat mai multe acorduri, care aveau rolul de a atrage credibilitatea necesară, însă acestea au fost întrerupte în numele "comandamentelor sociale" din momentul în care reformele care trebuia aplicate deveneau dureroase.

Croitoru a conchis că principala problemă a României în ultimii 20 de ani a fost nerezolvarea problemelor, comparând acest fenomen cu alergatul în jurul cozii.

România a încheiat în martie anul trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici