CURSURILE BNR pentru euro şi dolar au coborât puternic, la minimele ultimelor două săptămâni

Moneda naţională a continuat să se aprecieze în prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat referinţe în scădere semnificativă pentru euro şi dolar, de 4,5558 lei/euro, respectiv 3,7086 lei/dolar, minimele ultimelor două săptămâni.

1990 afișări
Imaginea articolului CURSURILE BNR pentru euro şi dolar au coborât puternic, la minimele ultimelor două săptămâni

CURSURILE BNR pentru euro şi dolar au coborât puternic, la minimele ultimelor două săptămâni (Imagine: Doru Nica7Mediafax foto)

Cursul pentru euro a coborât luni cu 5,8 bani, de la 4,6118 lei/euro vineri, iar referinţa pentru dolar a scăzut cu 4,89 bani, de la 3,7575 lei/dolar.

Leul s-a apreciat şi în faţa francului, referinţa coborând cu 4,71 bani, de la 3,8401 lei/franc la 3,7930 lei/franc.

Referinţele de luni, pentru valutele menţionate, se plasează la minimele ultimelor două săptămani.

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, cu 4,2% la nivelul referinţei de marţi, când a atins un record istoric. Percepţia jucătorilor a fost afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

În prima parte a sesiunii de luni cursul a atins un minim de 4,5550 lei/euro.

"Jucătorii străini continuă să-şi închidă din poziţii, iar volume se menţin ridicate. Cineva încearcă să-l ducă tot mai jos, nu excludem şi susţinerea BNR", a spus un dealer.

Reprezentantul unei bănci mari de pe piaţă a confirmat că au existat volume mai mari de vânzare de euro, dar a precizat că acestea au apărut în urma unui ordin comercial semnificativ, care apoi s-a propagat în piaţă. Pe acest trend, mai mulţi străini au închis unele poziţii.

Valutele din regiune consemnau variaţii nesemnificative faţă de euro la jumătatea sesiunii de luni.

Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi se situau la 4,79 - 5,28% pe an, uşor sub nivelurile de la finalul săptămânii trecute, de 4,82 - 5,29% pe an.

Totodată, randamentele cu scadenţa la o săptămână au coborât de la 4,85 - 5,34% la 4,84 - 5,32% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici