Dobânda la creditele în euro nou acordate populaţiei a crescut în iulie la maximul după august 2009

Dobânda medie la creditele în euro nou acordate populaţiei de către bănci a crescut puternic în iulie, la 7,31%, nivel maxim după august 2009, iar ratele la împrumuturile contractate de firme au avansat mai lent, potrivit datelor BNR.

21 afișări
Imaginea articolului Dobânda la creditele în euro nou acordate populaţiei a crescut în iulie la maximul după august 2009

Dobânda la creditele în euro nou acordate populaţiei a crescut în iulie la maximul după august 2009 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Euribor la trei luni, indicator cheie al dobânzilor pentru euro, a ajuns la sfârşitul lunii iulie la 0,899%, maximul înregistrat după 30 iulie 2009.

În august 2009, Euribor la trei luni a variat între 0,821% şi 0,886%, nivelul uşor inferior celui din luna iulie a acestui an, iar dobânda medie la împrumuturile în euro nou acordate populaţiei din România s-a situat la 8,05%.

Dobânda medie la creditele în euro nou contractate de gospodării a variat în lunile septembrie 2009 - iunie 2010 între 5,67% şi 6,47%, pentru ca în iulie să urce cu peste 1,5 puncte procentuale faţă de iunie, de la 5,8%.

În funcţie de destinaţii, dobânda anuală efectivă pentru creditele acordate populaţiei pentru locuinţe a avansat în iulie cu 1,62 puncte faţă de iunie, la 7,29%, maximul înregistrat după august 2009, în timp ce rata pentru împrumuturile de consum a crescut cu 0,72 puncte, la 9,45%.

Pe de altă parte, dobânda medie percepută de bănci la împrumuturile în euro acordate firmelor a urcat în iulie cu 0,74 puncte comparativ cu iunie, la 5,94%. Un nivel mai ridicat al ratei creditelor în euro acordate societăţilor, de 5,97%, a fost înregistrat în luna martie.

Per total, dobânda la creditele noi în euro a avansat în iulie cu peste un punct procentual faţă de iunie, la 6,49%, nivel maxim după luna august 2009.

Dobânda medie la împrumuturi în euro existente în sold s-a menţinut în iulie la nivelul din iunie, de 6,4%, minimul de când sunt disponibile datele BNR, ianuarie 2007.

Totodată, dobânda medie la depozitele nou constituite în euro, la termen, s-a menţinut aproape constantă, la 2,5%, în timp ce rata pentru plasamentele existente în sold a scăzut de la 2,81% la 2,77%.

La începutul lunii august, Euribor la trei luni a continuat să crească şi a atins un maxim al ultimului an, de 0,905%.

În ceea ce priveşte dobânzile la creditele şi depozitele în lei, datele BNR arată că cele mai multe dintre aceste rate nu au înregistrat în iulie fluctuaţii semnificative, de peste un punct procentual, faţă de iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici