Economia începe să-şi revină, dar incertitudinile persistă

O primă evaluare a trimestrului I din punct de vedere economic arată că incertitudinea persistă şi consumul populaţiei întârzie să-şi reia creşterea, dar investitorii imobiliari au început să prindă curaj, semn că au acces la finanţări şi pariază pe o revenire în a doua parte a anului, potrivit Ziarului Financiar.

33 afișări
Imaginea articolului Economia începe să-şi revină, dar incertitudinile persistă

Economia începe să-şi revină, dar incertitudinile persistă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În plus, producţia industrială îşi continuă creşterea determinată de cererea externă. Exporturile au crescut peste aşteptări, astfel că în ianuarie au ajuns să depăşească importurile, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în ultimii 20 de ani. Creşterea exporturilor a fost de 47,8% faţă de aceeaşi lună din 2010.

Deşi au apărut uşoare semne pozitive în construcţii, semnalele nu sunt încă încurajatoare, iar problema principală rămâne consumul.

În ceea ce priveşte retailul, esti­mările jucătorilor sunt că va ieşi din recesiune în trimestrul trei. "Trimestrul unu a fost un trimestru de recesiune în comerţ. La fel va fi şi trimestrul al doilea. Abia apoi vom vedea o stabilizare a situaţiei. Pot spune însă că dacă facem comparaţie între primele trei luni ale acestui an şi perioada similară a anului trecut, se observă totuşi o stabilizare a situaţiei", explică Alexandrul Vlad, directorul general al Selgros Cash&Carry România.

Citeşte tot materialul pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici