Economia zonei euro ar putea creşte cu 0,3% atât în primul cât şi al doilea trimestru al acestui an

Economia zonei euro va avansa cu 0,3% atât în primul cât şi al doilea trimestru al acestui an, după o creştere de 0,4% în ultimele trei luni din 2010, potrivit estimărilor institutului francez de statistică Insee şi celui german Ifo.

14 afișări
Imaginea articolului Economia zonei euro ar putea creşte cu 0,3% atât în primul cât şi al doilea trimestru al acestui an

Economia zonei euro ar putea creşte cu 0,3% atât în primul cât şi al doilea trimestru al acestui an (Imagine: Mediafax Foto)

Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) global al membrilor uniunii monetare a crescut cu 1,7%, menţionează Insee şi Ifo într-un raport comun trimestrial.

Creşterea economică a zonei euro s-a temperat în al treilea trimestru al anului trecut, la 0,3%, după un avans de 1% în perioada aprilie-iunie 2010, în principal din cauza încetinirii creşterii comerţului mondial, precizează raportul. Totodată, investiţiile s-au redus, iar consumul a încetinit.

În pofida unei ameliorări lejere a situaţiei de pe piaţa muncii, în special în Germania, consumul populaţieia fost afectat în ultimele trei luni din 2010 de slăbirea puterii de cumpărare, în condiţiile în care în mai multe stete din zona euro au fost implementate măsuri de consolidare bugetară.

În schimb, în primul trimestru al acestui an investiţiile vor creşte, dar cu un ritm moderat, în contextul unei cereri externe slabe, a unei ameliorări lente a condiţiilor de creditare şi a unei utilizări reduse a capacităţii de producţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici