EVOLUŢIA pieţei imobiliare: Diferenţa dintre preţul apartamentelor noi şi vechi din Bucureşti s-a înjumătăţit. Care sunt preţurile în ţară

Diferenţa dintre preţul unui apartament nou-construit şi unul vechi în aceeaşi zonă din Bucureşti s-a redus la jumătate (11%) în primele nouă luni faţă de sfârşitul anului trecut, în schimb în alte oraşe mari din ţară, precum Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara, ecartul a crescut.

6669 afișări
Imaginea articolului EVOLUŢIA pieţei imobiliare: Diferenţa dintre preţul apartamentelor noi şi vechi din Bucureşti s-a înjumătăţit. Care sunt preţurile în ţară

EVOLUŢIA pieţei imobiliare: Diferenţa dintre preţul apartamentelor noi şi vechi din Bucureşti s-a înjumătăţit. Care sunt preţurile în ţară (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)

"Cu excepţia Bucureştiului, unităţile locative din ansamblurile rezidenţiale s-au scumpit mai mult decât cele din blocurile ridicate înainte de Revoluţie - fapt care a dus, în majoritatea cazurilor, la o accentuare a ecartului dintre cele două categorii de locuinţe", se arată într-un comunicat al portalului imobiliare.ro.

În prezent, la nivelul Capitalei, diferenţa dintre preţul mediu cerut pentru un apartament nou-construit şi unul vechi este de aproximativ 11% - o scădere sensibilă având în vedere că la finele anului trecut diferenţa era de 20%. Bucureştiul este singurul mare oraş al ţării în care locuinţele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014, acestea consemnând un recul de 5,3% la nouă luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru pătrat. Unităţile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru pătrat.

În Braşov, o locuinţă nou-construită este, în medie, cu 69 de euro pe metru pătrat mai scumpă decât una în bloc vechi, adică 8%. La sfârşitul lui 2013 însă, "distanţa" dintre cele două categorii de apartamente era de 54 de euro pe metru pătrat. Accentuarea acestei diferenţe se datorează faptului că locuinţele din blocurile noi s-au scumpit mai mult anul acesta, respectiv cu aproape 3%, de la 868 la 894 de euro pe metru pătrat. Spre comparaţie, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,35%, de la 814 la 825 de euro pe metru pătrat, conform Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca este singurul dintre cele cinci centre regionale analizate în care locuinţele noi sunt mai ieftine decât cele vechi, principalul motiv fiind amplasamentul şi anume faptul că o mare parte din oferta pe segmentul nou este situată în Floreşti şi nu în Cluj-Napoca. Apartamentele vechi sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decât cele noi, diferenţa fiind în scădere având în vedere că la finalul anului trecut aceasta se situa în jurul valorii de 20%. Apartamentele din ansamblurile rezidenţiale clujene s-au scumpit în primele nouă luni ale anului cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2%, de la 970 la 990 de euro pe metru pătrat util.

Un apartament nou-construit în Constanţa este cu 6% mai scump decât unul vechi, cu alte cuvinte, acesta poate fi achiziţionat, în medie, cu 50 de euro pe metru pătrat util mai mult decât unul vechi (faţă de o diferenţă de 29 de euro pe metru pătrat, valabilă la sfârşitul anului trecut). Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în primele nouă luni din 2014, unităţile locative din ansamblurile rezidenţiale s-au scumpit cu aproape 2,8%, de la 861 la 885 de euro pe metru pătrat, în timp ce locuinţele din blocurile vechi au rămas la un nivel de preţ relativ constant, respectiv 835 de euro pe metru pătrat (de la 832 de euro pe metru pătrat).

În Timişoara, diferenţa de preţ dintre un apartament nou şi unul vechi era, la începutul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru pătrat, aproximativ 9%, în creştere faţă de 46 de euro pe metru pătrat la finele lui 2013. În decurs de nouă luni, locuinţele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru pătrat util, iar preţul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru pătrat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici