EXCLUSIV MEDIAFAX: Ministerul Finanţelor analizează introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi reducerea celui pe dividend la 5%

Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea eliminării impozitului pe profit şi introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scăderea impozitului pe dividend la 5%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanţelor - ministrul delegat pentru Buget, consultat de MEDIAFAX.

3068 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV MEDIAFAX: Ministerul Finanţelor analizează introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi reducerea celui pe dividend la 5%

EXCLUSIV MEDIAFAX: Ministerul Finanţelor analizează introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi reducerea celui pe dividend la 5% (Imagine: Shutterstock)

Propunerea, discutată în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, a fost detaliată şi prevede cote de impozit diferenţiate, invers proporţional cu cifra de afaceri şi numărul de angajaţi, variind între 1,33% şi 7,5% din cifra de afaceri.

Cele mai mici cote sunt propuse pentru companiile cu afaceri de peste 1 miliarde de lei pe an (circa 225 milioane euro), care ar urma să achite de anul viitor 1,33% din cifra de afaceri, dacă au cel puţin doi angajaţi, 1,463% din cifra de afaceri, dacă au un singur angajat şi 1,6625% din cifra de afaceri, dacă nu au angajaţi.

Cotele ar urma să urce din 2016 pentru această categorie de companii la 2% (mai mult de doi angajaţi), 2,2% pentru un singur angajat şi 2,5% pentru firmele fără angajaţi cu contracte de muncă.

Companiile cu cifre de afaceri pe an între 100.000 de lei şi 1 miliard de lei ar urma să plătească o cotă standard de 2% din cifra de afaceri începând de anul viitor. Dacă firma are un singur angajat, cota de impozitare urcă la 2,2% din cifra de afaceri, iar dacă nu are niciun angajat se va impune 2,5% din cifra de afaceri. Din anul 2016, cota standard de impozitare ar urca la 3%, cu nivelele de 3,3% la un angajat şi 3,75% la firmele fără angajaţi din această categorie.

La cifre de afaceri pe an între 10.000 de lei şi 100.000 de lei, firmele ar urma să plătească un impozit standard de 3% din cifra de afaceri anul viitor şi 4,5% în 2016. La fel ca în celelalte paliere valorice, cota standard creşte cu 10% dacă firma are doar un angajat şi cu 20% dacă firma nu are angajaţi.

Cele mai înalte rate de impozitare sunt preconizate pentru firmele cu cifre de afaceri de sub 10.000 de lei pe an (circa 2.250 euro), pentru care cota standard ar fi de 4% în 2015 şi 6% în 2016. Firmele cu o cifră de afaceri de sub 10.000 lei pe an şi un singur angajat ar urma să plătească 4,4% anul viitor şi 6,6% în 2016, în timp ce pentru firmele fără angajaţi cota ar fi de 5% în 2015 şi 7,5% în 2016.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru MEDIAFAX că principala problemă în implementarea acestui model de impozitare o reprezintă chiar legislaţia comunitară, care nu permite statelor membre înlocuirea impozitului pe profit decât ca excepţie.

Concomitent, Finanţele ar urma să reducă impozitul pe dividend cu 5 puncte procentuale, de la 16% la 11%, ceea ce ar încuraja companiile să înregistreze profit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici