EXCLUSIV Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, explică de ce Guvernul pune mâna pe rezervele companiilor de stat

Guvernul a decis să facă şi rezervele companiilor de stat eligibile pentru redistribuire la buget, fiindcă s-a constatat că banii nu erau folosiţi pentru dezvoltare, ci se faceau plasamente financiare, inclusiv în titluri de stat, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

1271 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, explică de ce Guvernul pune mâna pe rezervele companiilor de stat

EXCLUSIV Viorel Ştefan despre redistribuirea rezervelor companiilor de stat: Statul a ajuns să se împrumute din banii proprii, ba să plătească şi dobândă (Imagine Alexandra Pandrea / Mediafax Foto)

“Făcând o analiză a situaţiei financiare a companiilor de stat am constatat că o bună parte din resursele financiare lăsate ca rezervă nu s-au regăsit în finanţarea unor proiecte care să dezvolte capacitatea de producţie. Mai mult chiar, le-au folosit ca să facă plasamente financiare, inclusiv în titluri de stat. Adică statul a ajuns să se împrumute din banii proprii, ba să plătească şi dobândă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Acesta a explicat că, în ordonanţa aprobată joi s-a introdus posibilitatea redistribuirii acestor rezerve constituite anterior lui 2016, sub formă de dividende către bugetul de stat, iar unde se constată că rezervele nu au fost folosite conform destinaţiei prevăzute, în AGA se poate decide ca acestea să fie redistribuite către buget sub formă de dividende extraordinare.

Anterior, guvernul a luat o altă hotărâre prin care minimum 90% din profitul net al companiilor de stat să fie vărsat la buget.

Viorel Ştefan a explicat, pentru MEDIAFAX, de ce s-a luat această decizie: “Toate activele pe care statul le are la companiile de stat au generat în 2016 un venit puţin peste două miliarde de lei. Randamentul este inadmisibil de mic. Nici un investitor privat nu ar accepta un astfel de randament. Conform legii, statul are dreptul de a încasa dividende de la companiile de stat. Până acum, legea permitea ca statul să încaseze doar 50% din profit, însă se putea decide separat, de la caz la caz, dacă procentul putea fi mai mare. Majorând procentul, statul va încasa din dividende, 3,14 miliarde de lei, faţă de două miliarde de lei ca până acum. Însă, de la această decizie se poate face o derogare, în funcţie de nevoia de finanţare a societăţii respective”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici