FMI va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de împrumuturi externe pentru Cipru

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu ţările din zona euro şi reprezentanţi ai instituţiei internaţionale, a anunţat, miercuri, FMI.

210 afișări
Imaginea articolului FMI va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de împrumuturi externe pentru Cipru

FMI va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de împrumuturi externe pentru Cipru (Imagine: Shutterstock)

"O echipă a FMi a ajuns la un acord la nivel de experţi cu autorităţile cipriote pentru un program economic care va fi susţinut în comun de FMI, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană. O finanţare combinată de 10 miliarde de euro ar trebui să ajute Cipru să-şi acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, în timp ce implementează politicile necesare însănătoşirii economiei şi revenirii pe pieţele financiare. Contribuţia FMI va consta într-un împrumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, într-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.

Înţelegerea dintre experţii FMI şi Cipru va fi transmisă board-ului instituţiei pentru aprobare cel mai probabil la începutul lunii mai.

Cipru restructurează, conform înţelegerii, cele mai mari două bănci ale ţării. Guvernul închide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă, şi transferă activele solide ale acesteia la cea mai mare instituţie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizată. Deponenţii de la cele două bănci urmează să înregistreze pierderi mari din sumele pe care le au în conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.

Bugetul pentru acest an al guvernului cipriot include deja măsuri substanţiale de consolidare fiscală pentru perioada 2013-2015, sugerând o nevoie redusă pentru noi programe de ajustări pe termen scurt, a afirmat Lagarde. De asemenea, autorităţile au adoptat şi o reformă a procesului de majorare a salariilor angajaţilor statului, precum şi măsuri care să îmbunătăţească viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

Prima componentă a acordului, prin care se vizează restabilirea sistemjului bancar cu impact cât mai redus pentru stat, se află în derulare, iar eforturile viitoare vor viza finalizarea recapitalizării, reluarea circulaţiei normale a capitalului şi facilitatea restructurării creditelor neperformante.

A doua parte a acordului prevede ca, pe lângă măsurile adoptate, evaluate ca impact la 5% din PIB, să fie implementate măsuri suplimentare echivalente cu 2% din PIB, inclusiv prin majorarea taxei pe profit de la 10% la 12,5% şi a celei pe venituri din dobânzi de la 15% la 30%.

Cipru va avea nevoie pe termen mediu de măsuri suplimentare cu impact de 4,5% din PIB pentru a ajunge în 2018 la un surplus bugetar primar (fără costurile cu plata datoriei) de 4% din PIB, necesar a pune datoria pe o traiectorie sustenabilă.

Sistemul de beneficii sociale va fi revizuit, pentru diminuarea costurilor administrative, eliminarea unor suprapuneri şi îmbunătăţirea procesului de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor.

De asemenea, statul cipriot va implementa reforme pentru creşterea eficienţei sectorului public, inclusiv a colectării de taxe. Companiile de stat viabile urmează să fie privatizate, pentru reducerea datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici