Franks: Ţările cu regim flexibil al cursului de schimb să nu se grăbească să adere la euro

Ţările cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care şi România, nu trebuie să se grăbească cu aderarea la euro, ci să profite de avantajul unei politici monetare proprii, a declarat marţi, la Viena, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks.

67 afișări
Imaginea articolului Franks: Ţările cu regim flexibil al cursului de schimb să nu se grăbească să adere la euro

Franks: Ţările cu regim flexibil al cursului de schimb să nu se grăbească să adere la euro (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ţările cu regim fix al cursului de schimb trebuie să intre în zona euro cât de repede pot (...) Pentru statele cu regim flexibil, cum sunt Polonia, Ungaria, Cehia, România, este mai bun un mix, să nu se grăbească, şi să utilizeze flexibilitatea politicii monetare. Sigur, este o măsură temporară, şi reformele până la urmă trebuie făcute. (...) Ajustările fiscale au oferit spaţiu pentru politica monetară, iar reducerea dobânzilor va ajuta companiile din aceste state", a spus Franks, prezent la The Euromoney Central & Eastern European Forum.

El a precizat că, în ciuda măsurilor importante adoptate de statele din regiune în ultimii ani, este "mult mai mult de făcut" în zona reformelor structurale.

"Mai este mult de făcut în regiune. Ştacheta este mai sus acum, iar competitivitatea este scăzută. Este nevoie de flexibilitate şi competitivitate mai mult decât ne aşteptam iniţial", a arătat Franks.

Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

În luna decembrie a anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru Financial Times că România va stabili în prima jumătate din 2011 dacă va menţine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici