G7 ameninţă Rusia cu noi sancţiuni

Grupul celor şapte state puternic industrializate (G7) a ameninţat joi Rusia cu noi sancţiuni, în cazul în care aceasta nu va respecta acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, negociat la Minsk, pe 5 septembrie.

471 afișări
Imaginea articolului G7 ameninţă Rusia cu noi sancţiuni

G7 ameninţă Rusia cu noi sancţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat difuzat în marja Adunării Generale a ONU, G7 salută acordul de încetare a focului semnat pe 5 septembrie între autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi, precum şi memorandumul din 19 septembrie, care prevede acordarea unui "statut special" regiunilor separatiste rusofone.

Reuniţi la New York, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi cei şapte miniştri de Externe ai statelor celor mai industrializate (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie) au cerut Rusiei să-şi "respecte angajamentele cu privire la armistiţiul încheiat la Minsk şi suveranitatea Ucrainei".

"Sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele ar putea fi anulate, dacă Rusia îţi respectă angajamentele", au afirmat miniştrii, avertizând că "în caz contrar, suntem pregătiţi să creştem costurile împotriva Rusiei".

De asemenea, cele şapte state au Moscovei să-şi retragă toate forţele militare, armele şi echipamentele din estul Ucrainei şi să respecte frontierele internaţionale între cele două state vecine.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a apreciat joi că partea cea mai dificilă a conflictului cu insurgenţii separatişti proruşi a trecut.

"Nu am niciun dubiu asupra faptului că partea principală, cea mai periculoasă, a războiului deja a trecut, graţie eroismului militarilor ucraineni", a declarat Poroşenko, la cinci zile după memorandumul semnat la Minsk între Kiev şi rebeli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici