Georgescu, despre privatizări: Se respectă prevederile negociate de noul guvern

Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la noegocierile cu delegaţia FMI, a afirmat ministrul desemnat pentru Finanţe, Florin Georgescu, întrebat dacă Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare.

600 afișări
Imaginea articolului Georgescu, despre privatizări: Se respectă prevederile negociate de noul guvern

Georgescu, despre privatizări: Se respectă prevederile negociate de noul guvern (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, întrebat dacă este adevărat că Executivul condus de Victor Ponta intenţionează să stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL îşi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces".

Totodată, guvernul îşi propune reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfă "după aplicarea testului investitorului privat şi a testului vânzătorului privat în economia de piaţă".

Acordul cu FMI prevede vânzarea integrală până la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim şi Cupru Min. De ademenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni).

Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitaţia pentru Cupru Min după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Luna aprilie a fost termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Română (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni). Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă urmau să fie finalizate de asemenea până la sfârşitul lunii aprilie.

Calendarul actual al privatizărilor spune că până la finele acestui an sau începutul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti. Privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată până la finele lunii octombrie, iar oferta publică de la Tarom are ca termen sfârşitul lunii iunie, după care va fi selectat management privat.

Cel puţin 20% din acţiunile Poşta Română ar trebui să fie preluate de un investitor strategic până la jumătatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica este prevăzută pentru cel târziu luna octombrie. La Electrica Serv încheierea procesului de privatizare are ca termen jumătaea acestui an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici