Guvern: Mechel şi-a respectat toate angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii

Guvernul a analizat în şedinţa de miercuri dacă grupul metalurgic rus Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii, iar concluzia a fost că au fost respectate toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.

351 afișări
Imaginea articolului Guvern: Mechel şi-a respectat toate angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii

Guvern: Mechel şi-a respectat toate angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Concluziile rezultă dintr-o informare prezentată de reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.

"Conform informării, în perioada 2003-2007, cumpărătorul a respectat toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare. Din anul 2007 până astăzi, potrivit contractului, monitorizarea postprivatizare a încetat", a spus Zaharescu.

Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul a solicitat o întâlnire cu membrii conducerii Mechel şi dacă ia în calcul acordarea unui ajutor de urgenţă pentru salariaţi, ca în cazul Oltchim, purtătorul de cuvânt a răspuns negativ.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină potrivit Kommersant.ru 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.

Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în cursul lunii septembrie.

Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, la jumătatea lunii septembrie, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici