Guvernul a şters datorii de 1,1 miliarde lei acumulate de companii din industria de apărare

Guvernul a şters marţi datorii de 1,1 miliarde de lei (248,6 milioane de euro) ale unor companii din industria de apărare deţinute integral de stat, informează Ministerul Economiei.

580 afișări
Imaginea articolului Guvernul a şters datorii de 1,1 miliarde lei acumulate de companii din industria de apărare

Guvernul a şters datorii de 1,1 miliarde lei acumulate de companii din industria de apărare (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

"Prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern sunt anulate obligaţiile fiscale în sumă de 1.104.094 mii lei datorate de unii operatori economici din industria de apărare", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zărneşt, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria şi ale Fabricii de Pulberi Făgăraş.

La începutul şedinţei de marţi a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat că datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi şterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncă şi a relansa un sector esenţial pentru economia românească.

Prevederile actului normativ se aplică numai companiilor cu capital integral de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român şi au o pondere semnificativă în producţia de armament muniţie, blindate, furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.

Concomitent cu această măsură sunt necesare alte acţiuni de reorganizare şi restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora, se precizează în comunicat.

"Pentru adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă s-a avut în vedere faptul că operatorii economici din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român înregistrează arierate bugetare şi, în prezent, nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii. De asemenea, urgenţa unor astfel de măsuri este dată şi de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acţiuni imediate de redresare economico-financiară a acestor operatori economici", a declarat în comunicat Ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Ştergerea datoriilor nu se aplică companiilor cu capital majoritar de stat şi nici firmelor din industria de apărare care produc sau comercializează produse care nu sunt destinate unor scopuri militare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici