Guvernul german a aprobat un proiect care obligă creditorii să susţină băncile cu probleme, din 2015

Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede obligarea creditorilor să susţină băncile aflate în dificultate, din 2015, cu un an mai devreme decât prevăd planurile Uniunii Europene referitoare la instituţiile financiare care se confruntă cu probleme, transmite MarketWatch.

198 afișări
Imaginea articolului Guvernul german a aprobat un proiect care obligă creditorii să susţină băncile cu probleme, din 2015

Guvernul german a aprobat un proiect care obligă creditorii să susţină băncile cu probleme, din 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noile reglementări fac parte dintr-un pachet legislativ al Germaniei privind uniunea bancară europeană, proiect ambiţios de centralizare a supravegherii băncilor din zona euro şi de organizare, în caz de nevoie, a salvării sau desfiinţării acestora.

"Germania deschide calea în Europa prin implementarea mai rapidă a regulilor europene şi creează instrumentele care permit lichidarea instituţiilor financiare de importanţă sistemică fără să fie pusă în pericol stabilitatea financiară", afirmă Ministerul de Finanţe în proiectul de lege obţinut de Wall Street Journal.

Proiectul asigură că, în perioade de criză, la rezolvarea acesteia vor contribui în primul rând proprietarii şi creditorii şi nu statul, din fonduri publice.

Miniştrii europeni de Finanţe au aprobat în acest an o lege la nivel comunitar referitoare la redresarea sau dizolvarea băncilor, care stabileşte ierarhia investitorilor care ar fi afectaţi de prăbuşirea unei bănci. Legea va intra în vigoare în 2016.

Germania va aplica prevederile de anul viitor, potrivit proiectului aprobat de guvernul de la Berlin.

Creditorii băncii aflată în dificultate, alături de acţionari, vor fi obligaţi să ajute instituţia financiară, acoperind până la 8% din datorii, înainte ca băncile să acceseze fondul german de stabilizare a pieţelor financiare SoFFin.

Comisia pentru Monopol din Germania, care acordă consultanţă guvernului în probleme de concurenţă şi reglementări, este sceptică în privinţa capacităţii investitorilor de a acumula un buffer de capital suficient pentru ca statul să nu suporte costurile susţinerii unei bănci.

Fondul de salvare SoFFin, care ar fi urmat să fie desfiinţat în acest an, va funcţiona până la sfârşitul lui 2015, până la crearea fondului european pentru restructurarea instituţiilor financiare.

Între timp, Autoritatea Bancară Europeană efectuează o nouă serie de teste menite să întărească sectorul financiar al UE.

Rezultatele, aşteptate la sfârşitul lunii octombrie, ar putea dezvălui necesitatea de capital suplimentar în sectorul bancar. Băncile care nu vor trece testele vor avea la dispoziţie şase luni pentru a strânge capital suplimentar de la investitori privaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici