Guvernul suplimentează Fondul de Credite IMM cu 100 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor UE

Guvernul a decis ca Fondul Naţional de Garantare şi Contragarantare a Creditelor pentru IMM să fie suplimentat cu 100 milioane euro, pentru cofinanţarea proiectelor sprijinite şi din fonduri europene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

28 afișări
Imaginea articolului Guvernul suplimentează Fondul de Credite IMM cu 100 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor UE

Guvernul suplimentează Fondul de Credite IMM cu 100 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor UE (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Suplimentarea bugetului alocat acestui Fond a fost decisă în şedinţa de miercuri a Executivului.

Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să utilizeze instrumentul garanţiilor de stat pentru a majora rata de absorbţie a fondurilor europene.

Informaţia privind suplimentarea Fondului de Garantare a Creditelor IMM a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat că şi investitorii privaţi vor fi sprijiniţi să cofinanţeze proiectele finanţate din fonduri europene, prin acordarea garanţiilor guvernamentale.

"Această măsură are dublu scop: pe de-o parte, susţinerea firmelor private, iar pe de altă parte îmbunătăţirea absorţiei comunitare. De asemenea, a fost extinsă categoria de beneficiar ai programului de sprijin pentru cei care derulează proiecte în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din fonduri europene. Este vorba despre acordarea de garanţii guvernamentale prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru creditele pe care le iau beneficiarii programului pentru cofinanţarea componentei de investiţii a proiectelor", a spus oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, în program urmează să fie astfel incluse şi unităţile administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate prin programul ISPA, precum şi cele care derulează proiecte în domeniul infrastructurii de turism.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna mai, că Guvernul intenţionează să garanteze şi creditele contractate de către firme private pentru cofinanţarea unor proiecte susţinute din fonduri comunitare şi caută o formulă juridică prin care această procedură să nu fie considerată ajutor de stat.

Premierul Emil Boc a anunţat ulterior că firmele private care au câştigat proiecte europene vor avea posibilitatea să primească garanţii guvernamentale pentru a contracta împrumuturi cu care să susţină financiar aceste proiecte de investiţii.

În luna februarie, Guvernul a decis să garanteze creditele contractate de către autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.

La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.

La începutul anului, autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici