Investiţiile în economie au scăzut în primul semestru. Ce domenii au consemnat, totuşi, creşteri

Investiţiile realizate în economie au scăzut atât în trimestrul al doilea, cât şi la semestru, faţă de perioadele similare din anul precedent, cu 4,2%, respectiv cu 2,3%, ajungând la 27,92 miliarde lei (6,35 miliarde euro) la jumătatea anului, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

336 afișări
Imaginea articolului Investiţiile în economie au scăzut în primul semestru. Ce domenii au consemnat, totuşi, creşteri

Investiţiile în economie au scăzut în primul semestru. Ce domenii au consemnat, totuşi, creşteri (Imagine: Shutterstock)

"Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în semestrul I 2013, au însumat 12031,2 milioane lei, reprezentând 43,1% din total, faţă de 52,0% în semestrul I 2012. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 13504,0 milioane lei, reprezentând 48,3% din total, faţă de 40,2% în semestrul I 2012. Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor)", se arată într-un comunicat al INS.

În trimestrul II 2013, comparativ cu trimestrul II 2012, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 4,2%, scădere înregistrată la elementul de structură lucrări de construcţii noi cu 18,6%. La utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi la alte cheltuieli s-au înregistrat creşteri cu 14,9%, respectiv cu 7,8%.

"Comparativ cu trimestrul II 2012, în trimestrul II 2013 se constată o creştere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii nete cu 8,5 puncte procentuale, iar în alte cheltuieli cu 1,2 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 9,7 puncte procentuale", mai arată INS.

Datele BNR arată că investiţiile străine directe atrase de România în primul semestru au totalizat 666 milioane de euro, în scădere cu 19% faţă de perioada similară a anului anterior, când fluxul de capital străin intrat pe piaţa locală a atins 826 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici