Iohannis, despre datele INS: Foarte, foarte subţire această raportare, lipsesc datele structurale. Rămânem cu o realitate pesimistă

Prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a comentat, vineri, datele INS privind creşterea economică, spunând: "Foarte, foarte subţire această raportare, lipsesc cu desăvârşire datele structurale" şi adăugând că ultima raportare de acest tip a fost în decembrie 1989.

436 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre datele INS: Foarte, foarte subţire această raportare, lipsesc datele structurale. Rămânem cu o realitate pesimistă

Klaus Iohannis (Imagine: Codrin Prisecaru/ Mediafax Foto)

Întrebat cum vede datele INS publicate vineri, prezidenţiabilul ACL a răspuns: "Am văzut la televizor o raportare, ultima de acest tip cred că am văzut-o cred undeva la începutul lui decembrie ’89, cu cineva venind, turuind date, realizări la cincinal, la hectar. Foarte, foarte subţire această raportare, lipsesc cu desăvârşire datele structurale şi aşteptăm sigur şi toate datele care fundamentează această raportare care s-a făcut astăzi. Dacă se confirmă totuşi aceste date, atunci mă bucur pentru România. Nu pot să mă bucur pentru români, fiindcă cu ei am vorbit şi la ei nu a ajuns nimic din această creştere, iar anul viitor chiar de ar fi creştere, va fi mâncată de creşterea de impozite şi taxe, din păcate vom rămâne cu o raportare optimistă şi cu o realitate pesimistă".

El a menţionat că au fost furnizate prea puţine informaţii pentru a putea avea încredere în raportarea INS, fiind necesare "date suport".

Iohannis a mai spus că este vorba despre o "raportare trunchiată" a INS, dar a menţionat că nu acuză instituţia că ia parte la campania electorală.

El a comentat faptul că premierul Victor Ponta a susţinut că nu ar fi fost recesiune economică, ci din contră, că a fost vorba de o creştere a puterii de cumpărare: "Da, probabil la colegii domniei sale de partid au crescut multe, nu numai puterea de cumpărare, şi averea şi influenţa, doar că la români n-a mai ajuns nimic".

În ceea ce priveşte variantele vehiculate pentru creşterea fiscalităţii, el a susţinut că este vorba de ceva clar. "Guvernul Ponta ne pregăteşte nouă, românilor, surprize dintre cele mai neplăcute, în 2015, şi se vede şi că în 2016 vor creşte impozitele şi taxele, e clar", a spus Iohannis.

El a fost întrebat cum vede faptul că actualul premier a negat acest lucru, liderul PNL răspunzând: "Prin campanie electorală".

Economia a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie, potrivit datelor semnal publicate de INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

După primul semestru, economia arăta un avans de 2,4% pe serie brută şi de 2,6% pe serie ajustată sezonier.

Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%.

"În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013", se arată în comunicatul INS.

Datele provizorii anunţate anterior de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici