Iohannis: Este deficitară acţiunea guvernamentală în aspecte esenţiale pentru bunăstarea IMM-urilor

Şeful statului Klaus Iohannis a transmis că numai printr-o creştere economică "robustă şi calitativă" poate fi susţinută majorarea veniturilor populaţiei şi a bunăstării economic-sociale, însă acţiunea Guvernului cu privire la IMM-uri şi economie încă este deficitară, informează Preşedinţia.

178 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Este deficitară acţiunea guvernamentală în aspecte esenţiale pentru bunăstarea IMM-urilor

Iohannis: Este deficitară acţiunea guvernamentală în aspecte esenţiale pentru bunăstatea IMM-urilor

"După un avans economic de aproape 7% anul trecut, bazat în principal pe aportul consumului, evoluţiile actuale ne arată cât de important este ca economia să genereze o creştere de calitate, bazată pe investiţii şi exporturi. Numai o creştere economică robustă, calitativă, poate susţine sporirea pe termen lung a veniturilor populaţiei şi a bunăstării economico-sociale. Din acest punct de vedere, încă este deficitară acţiunea guvernamentală în privinţa unor aspecte esenţiale pentru bunăstarea IMM-urilor şi a economiei, precum dezvoltarea infrastructurii de transport, folosirea fondurilor europene, încurajarea industriilor inovative, dar şi găsirea de soluţii durabile în privinţa deficitului de angajaţi calificaţi din economie", este mesajul transmis, vineri, de Klaus Iohannis, în cadrul deschiderii celei de-a XXVI-a ediţii a Topului Naţional al Firmelor Private din România, potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei remis MEDIAFAX.

Şeful statului a adăugat că autorităţile trebuie să aibă mai multe acţiuni prin care să faciliteze accesul IMM-urilor la finanţare sau licitaţii publice şi obţinerea ajutoarelor de la stat.

"Îmbunătăţirea competitivităţii economice se bazează pe politici publice inteligente, pe care decidenţii să le elaboreze în sensul promovării inovării şi a noilor tehnologii, al dezvoltării pieţelor financiare şi al educaţiei în spiritul performanţei. Digitalizarea pe scară largă a administraţiei, de exemplu, ar reduce semnificativ birocraţia şi ar aduce beneficii importante prin creşterea productivităţii firmelor şi scăderea evaziunii fiscale. Consider că autorităţile trebuie să facă mai multe eforturi pentru a înlesni accesul IMM-urilor la finanţare, licitaţii publice sau la obţinerea ajutoarelor de stat. În economia modernă, dezvoltarea firmelor se face prin capital atras de la bănci şi de pe pieţele financiare", mai arată preşedintele României.

Klaus Iohannis atrage atenţia că numai 10% dintre întreprinderile mici şi mijlocii accesează fonduri structurale nerambursabile.

"În condiţiile în care întreprinzătorii români se confruntă cu dobânzi mult mai ridicate decât în restul ţărilor din Uniunea Europeană, aproximativ trei sferturi dintre IMM-uri se bazează pe autofinanţare. Totodată, doar 10% dintre IMM-uri vizează accesarea de fonduri structurale nerambursabile. Tocmai de aceea, adoptarea unor măsuri de simplificare în aceste domenii ar aduce cu siguranţă beneficii însemnate pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii. Soliditatea mediului antreprenorial este direct proporţională cu bunăstarea economico-socială, de aceea este important ca întreprinzătorii să dispună de condiţii cât mai favorabile de desfăşurare a afacerilor", explică şeful statului.

Sursa citată mai precizează că "mediul de afaceri, cât şi întreaga societate românească, pot beneficia enorm de pe urma unui cadru legislativ eficient, însoţit de instituţii puternice şi independente. Statul de drept este un bun public, iar sănătatea mediului de afaceri depinde în mod esenţial de stabilitatea şi predictibilitatea regulilor jocului".

Iohannis mai spune că schimbările din domeniul fiscal sau al pieţei muncii trebuie să aibă şi un orizont de predictibilitate, pentru a nu bulversa mediul antreprenorial.

"În ultima perioadă, oamenii de afaceri au atras atenţia, în mod sistematic, asupra faptului că activitatea din multe sectoare ale economiei noastre, de la agricultură şi construcţii la activităţile de comerţ, este tot mai afectată de lipsa forţei de muncă. Rata şomajului la nivel naţional se îndreaptă către 4%, însă tinerii sunt în continuare afectaţi, deoarece 16% dintre tinerii de până în 24 de ani se află în şomaj. Această situaţie ar putea fi îmbunătăţită printr-un set de măsuri care să faciliteze mobilitatea forţei de muncă la nivel naţional şi participarea tinerilor pe piaţa muncii în profesiile deficitare. Ar fi în avantajul tuturor dacă segmentul dinamic, al tinerilor, ar fi mai bine încurajat în relaţia cu piaţa muncii", conform sursei menţionate.

Totodată, preşedintele României subliniază că este esenţial ca sistemul educaţional să formeze tinerii astfel încât aceştia să dobândească o serie de competenţe utile în perspectiva profesională.

"Consider esenţial ca sistemul educaţional să probeze flexibilitate şi adaptabilitate la cerinţele şi aşteptările angajatorilor, de exemplu prin mutarea accentului pe dezvoltarea abilităţilor IT sau a unor aptitudini practice. În acest sens, mediul de afaceri este îndreptăţit să aştepte măsuri responsabile pe linia politicilor salariale. Susţinerea forţei de muncă şi a bunăstării angajaţilor nu trebuie să însemne punerea unor costuri nesustenabile pe umerii întreprinzătorilor", a completat Iohannis.

Acesta a mai precizat că este foarte important ca decidenţii politici europeni să audă vocea mediului de afaceri.

"Contextul în care România va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se anunţă unul complex, marcat de provocări multiple. Avem în vedere promovarea unei agende europene pentru antreprenoriat, abordare care îmi doresc să fie deopotrivă realistă şi ambiţioasă. Este deosebit de important ca decidenţii politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun, precum stimularea iniţiativei private, a creşterii productivităţii şi competitivităţii în economiile noastre", a conchis Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici