Isărescu: Criza din SUA ar putea afecta adoptarea euro de către România

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că este posibil ca actuala criză financiară din SUA să afecteze adoptarea monedei euro în România în 2014, dar apreciază că este prematur să fie evaluat acum ce impact va avea criza până în acel an

219 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Criza din SUA ar putea afecta adoptarea euro de către România

Isărescu: Criza din SUA ar putea afecta adoptarea euro de către România (Imagine: Mediafax Foto)

"E prematur să vedem toate detaliile crizei financiare şi impactul asupra României până în 2014. Potenţialul crizei este destul de mare şi s-ar putea ca o bună parte din elementele care dau configuraţia sistemului mondial din prezent să se schimbe până atunci. Nu sunt prezicător. Este posibil", a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, Mugur Isărescu, răspunzând la întrebarea dacă criza financiară va afecta, în vreun fel, adoptarea euro de către România în anul 2014.

El a subliniat că această criză nu va afecta direct România, nu pentru că ţara noastră are un sistem financiar primitiv, ci pentru că băncile româneşti s-au ferit de produsele "toxice" de creditare, iar normele BNR în privinţa creditării au fost mai severe.

"Pe de altă parte, nu aveau nevoie să caute asemenea produse sofisticate, întrucât piaţa românească, în plină expansiune, oferea suficiente oportunităţi de câştig din produse clasice. Indirect, însă, efectul există, fiind vorba de panică. Indirect, oricând pot să apară efecte", a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, BNR se află în alertă pentru a atenua aceste efecte negative.

"Dacă e vorba numai de zvonuri, vom lua măsuri de calmare a publicului", a spus guvernatorul BNR.

Întrebat dacă ţinta de inflaţie pe 2010 va confirma obiectivul de aderare la zona euro, Isărescu a răspuns că această ţintă va fi comunicată de BNR împreună cu Guvernul.

"Noi sperăm. Deocamdată am avut suficiente incertitudini, ne-am conturat un punct de vedere şi sperăm că mergem în această direcţie", a spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici